A făcut parte din echipa „Visuri la cheie” care a schimbat viețile unor familii nevoiașe în sezonele 1 și 2 ale emisiunii. Andrei Samoil revine la „Visuri la cheie”, odată cu debutul sezonului 9, cu aceeași energie de acum șase ani, dar cu mult mai multă experiență.
Arhitect, trainer senior, coach, ghid montan și de speologie, instructor de schi, antrenor de Aikido Aikikai… Andrei Samoil nu lasă nicio zi să se irosească, fiindcă la finalul fiecăreia este mai bogat spiritual.
După o pauză de șase ani, Andrei Samoil (41 de ani) revine în echipa Visuri la cheie și dezvăluie, în premieră, care sunt așteptările sale.
Bun venit, Andrei! Cum găsești emisiunea Visuri la cheie, după o pauză de atâtea sezoane?
„Mă bucur că emisiunea a continuat și a reușit, în ultimii ani, să ajute din ce în ce mai multe familii tenace și luptătoare, cu povești de viață impresionante”.
Cu ce energii noi vii în echipă?
„Îmi propun ca în acest an să aduc în echipa emisiunii aceeași abordare practică și inovativă pe care o căutam și acum șase ani. În plus, am acumulat destul de multă experiență (și ceva certificări noi) dezvoltând proiectul meu de suflet – un program educațional, de dezvoltare personală, prin activități de aventură.
Citește și: Oana Boghiu, noua arhitectă de la Visuri la cheie, primele impresii despre echipa emisiunii
Sunt sigur că voi găsi multe puncte comune și oportunități de a-mi folosi atât experiența de arhitect, cât și pe cea de coach, trainer și profesor. Sper că astfel voi putea cunoaște și înțelege mai bine familiile pe care ne propunem să le ajutăm, astfel încât să le îmbunătățim cu adevărat viața”.
Ai două pasiuni mari și frumoase: muntele și artele marțiale (Aikido). Acolo îți găsești echilibrul interior, pe care toți oamenii îl caută, și te regăsești pe tine?
„Da, cu siguranță. Totodată, consider că învăț foarte multe din aceste două domenii. Muntele (și, în general, mediile mai ostile și sălbatice) mă învață despre autonomie, planificare, independență și depășirea limitelor. Aikido, pe de altă parte, mi se pare o excelentă unealtă pentru a înțelege ritmul social, adaptarea și gestiunea judicioasă a unui conflict. Foarte multe din metaforele pe care le folosesc în munca mea își au originea în aceste domenii”.
Citeam pe site-ul tău că ai reușit să faci în viață doar ce-ți place. Cum se ajunge la o astfel de stare? Că mulți încearcă…
„Este greu de spus că fac în viață doar ce-mi place. Întotdeauna ajungem să facem și ce ne place mai puțin. Totuși, pentru mine a fost foarte important să-mi urmăresc visul.
Sigur, inițial a fost destul de mult de muncă pentru a mi-l defini: aparent, pentru mine este important să simt că îmi aduc o contribuție la a îmbunătăți lumea din jurul meu. Iar migrând spre domeniul educațional simt că sunt cel mai eficient în acest sens.
Apoi, a fost și mai mult de muncă să-mi adun curajul să fac saltul de la arhitectură la educație. (A nu se înțelege că am renunțat definitiv la arhitectură și am aruncat la coș zece ani de formare și tot atâția în care am condus firma de proiectare). Întotdeauna este greu să începi ceva de la zero, dar, văzând rezultatele care nu au întârziat să apară, am prins curaj din ce în ce mai mult.
Acum simt că sunt foarte bine pe acest drum și simt că fac ce-mi place chiar și când nu îmi place deosebit de mult o anumită activitate”.
Andrei Samoil este căsătorit de mulți ani cu Ioana Samoil, alături de care a fondat Academia 1,61, un proiect de educaţie nonformală prin turism de aventură. Inițiativa se adresează celor care „s-au plictisit să asiste la prezentări şi cursuri pe proiector şi flip-chart și sunt dispuși să iasă din sfera de confort”.
Academia 1,61 organizează tabere, excursii şi „activităţi altfel, cu poveste, cu morală, încurajând participanţii să îşi tragă singuri concluziile şi să înveţe prin experienţele avute împreună cu noi”.
Ioana și Andrei Samoil au împreună un băiat de cinci ani, pe nume Victor.
Fotografii: PRO TV
Gallery