ß
Pe 7 august 2019 se împlinește un an de la dispariția fulgerătoare a maestrului Dumitru Fărcaș. Familia pregătește un eveniment special pentru comemorarea marelui taragotist român.
Dumitru Fărcaș s-a stins din viață la 7 august 2018, la spitalul din Cluj-Napoca, unde fusese internat în urma unui infarct. Ultima dată când marele muzician a cântat la taragotul său iubit a fost pe 4 iulie 2018, de Ziua Americii. Atunci a susținut un „recital” în familie, dedicat fiicei lui, Andreea. Stabilită în SUA acum 24 de ani, fiica lui Dumitru Fărcaș venise în România să-și vadă părinții.
„În fiecare an mă suna pe 4 iulie și-mi cânta imnul Americii la telefon sau pe Face Time. Anul trecut, fiind acasă, a zis: hai să-ți cânt ceva frumos și să trimiți prietenilor tăi din America, de aici, de la noi de-acasă”, a dezvăluit Andreea Fărcaș pentru PROTV.RO.
Filmulețul, făcut public abia acum, ni-l înfățișează pe Dumitru Fărcaș cântând la taragotul său drag pentru fiica sa și mai dragă, întoarsă acasă, „dintre străini”.
Vezi video mai jos!
„Îl adusesem acasă de la spital, fiindcă voia să studieze. A fost ultima zi în care a cântat la taragot. Pentru mine a fost ca și cum mi-ar fi dat binecuvântarea, după 23 de ani”, mai spune Andreea Fărcaș.
Obișnuia să cânte în familie, nu neapărat la ocazii speciale?
„De cântat acasă, în sensul de a face un recital, n-o prea făcea. În schimb, dacă-l rugam să-mi cânte ceva, o făcea cu drag. De multe ori îl auzeam din curte sau de jos de la mine și cred că-și cânta lui. Îi știam starea sufletească după cum cânta, după cum studia. Cred că lui tata i-a fost mai ușor să vorbească prin taragot decât să se exprime prin cuvinte. Poate și în asta stă unicitatea lui.
După ce am plecat din țară, mă suna de ziua mea și-mi cânta. Mă suna de Crăciun și mă colinda. Crăciunul a fost întotdeauna sărbătoarea care mi-a fost cea mai dragă.
De 4 Iulie (Ziua Independenței) mă suna în fiecare an și-mi cânta imnul Americii. Îl interpreta magistral! Îi și plăcea mult să-l cânte. Îmi aduc aminte că în 1976 tata a fost invitat la Washington DC, la Bicentenarul Statelor Unite. Mă gândesc că probabil atunci i-o fi căzut așa la suflet”, a dezvăluit Andreea Fărcaș.
Citește și: Povestea incredibilă a taragotului lui Dumitru Fărcaș: „I-a fost credincios tatei vreme de 57 de ani”
În 1995, Andreea Fărcaș și-a anunțat părinții că vrea să plece din țară, ca să-și încerce norocul peste Ocean. Deși nu-i lipsea nimic, fiind crescută mai bine decât mulți copii din România, Andreea voia să-și croiască propriul drum în viață.
„Uitându-mă înapoi îmi dau seama că noi, majoritatea copiilor de bani gata, avem un handicap enorm față de copiii din familiile mai modeste de la oraș sau cele de la țară. Creștem cu toate de-a gata, n-avem ambiții, nu trebuie să depunem absolut niciun efort pentru nimic și avem impresia că totul ni se cuvine. Suntem complet incapabili de a funcționa în societatea în care trăim fără să primim ajutor. Asta e o problemă care, din păcate, o văd tot mai mult în societatea românească”, spunea Andreea într-un interviu acordat PROTV.RO anul trecut.
Andreea Fărcaș și tatăl ei, Dumitru Fărcaș. FOTO: Facebook/Andreea Fărcaș
Tatăl ei nu a fost de acord cu plecarea, însă a fost nevoit să accepte că singurul lui copil este suficient de matur ca să poată lua decizii pentru el însuși.
Familia lui Dumitru Fărcaș pregătește o cruce din lemn comemorativă, un monument tradițional maramureșean realizat de Pătru Codrea, un discipol al lui Moș Pupăză, cel mai vestit cioplitor în lemn și sculptor din Maramureș.
„Este o cruce simplă, autentică, de Maramureș pe care am ales-o atât pentru simplitatea ei, cât mai ales pentru simbolistica ei. E o cruce după modelul unei cruci din 1937 pe care am găsit-o în cimitirul vechi din Breb (Maramureș), un loc foarte aproape de sufletul meu”, dezvăluie fiica lui Dumitru Fărcaș.
Dumitru Fărcaș și fiica lui, Andreea, la un bal al portului popular. FOTO: Facebook/Andreea Fărcaș
Tot în memoria lui marelui targotist va fi organizat și Festivalul „Taragotul de Aur”, la Cluj-Napoca. Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediție, va avea loc în perioada 15-17 noiembrie 2019. Tot atunci Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca va primi numele lui Dumitru Fărcaș.
„Acum că tata nu mai este, consider o datorie morală a mea față de el, față de dăruirea și munca lui, dar și față de lumea care l-a iubit, să încerc să duc mai departe cum pot mai bine tot ce a lăsat. Este așa o mare onoare pentru mine să văd că memoria tatălui meu a rămas atât de adânc impregnată în memoria comunității clujene și sunt profund recunoscătoare pentru asta”, mai spune Andreea Fărcaș.
Gallery