• PRO TV
  • Ilinca și Omid Ghannadi, despre cum fac echipă acasă și la birou: „Ne bazăm 100% unul pe altul”

Ilinca și Omid Ghannadi, despre cum fac echipă acasă și la birou: „Ne bazăm 100% unul pe altul”

Ilinca și Omid Ghannadi, despre cum fac echipă acasă și la birou: „Ne bazăm 100% unul pe altul”

La Visuri la cheie, Omid Ghannadi face echipă cu Dragoș Bucur, Alina Vîlcu, Cristina Joia, Laura Boghiu și Valentin Ionașcu. În viața de zi cu zi, arhitectul are un coechipier de nădejde în persoana Ilincăi, soția lui.

Arhitecți de meserie, Ilinca și Omid Ghannadi n-au ascultat sfatul care spune să nu faci afaceri cu membrii familiei. Dețin propriul birou de arhitectură și nu le pare rău, deși începutul a fost foarte greu. Azi fac echipă foarte bună, și la job, și în familie. 

„Cred că ne cunoaștem foarte bine valorile, unul celuilalt. Fiecare știe ce poate să facă celălalt și ne bazăm sută la sută unul pe altul. Experiența de a avea un birou ne-a învățat că nu poți să ai foarte mare încredere, profesional vorbind, în echipa ta care se face de pe o zi pe alta, în care mai vin oameni, mai pleacă”, spune Omid.

N-a fost mereu așa, fiindcă Ilinca a lucrat câțiva ani în alte birouri de arhitectură. Omid a insistat ca ea și el să-și unească forțele și să facă ceva împreună. Ea a ezitat și a avut motive.

„Am prins criza economică din 2008, căderea pieței imobiliare ne-a lovit în plin avânt profesional. Eu credeam că împărțind veniturile, din două părți diferite, e mai stabil pentru noi ca familie”, spune Ilinca, dezvăluind că în acel moment au fost tentați să renunțe.

„Dar, acum, după ce au trecut mai mulți ani, recunosc că Omid a avut dreptate. Împreună putem să facem lucrurile mult mai bine”, adaugă ea, pentru PROTV.RO.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilinca (@ilinca.radulescu) on

Absolventă de Arhitectură, Ilinca Ghannadi (Rădulescu) se pregătește pentru susținerea examenului de doctorat în acest domeniu. Lucrarea ei, Tendințe în profesia de arhitect după criza economică din 2008, este inspirată din cataclismul economic din prima decadă a mileniului 3 care a afectat grav economia, arhitectura, piețele financiare și economiile oamenilor de rând din România.

Cum vă completați voi doi? Ce are Omid, ce are Ilinca?

„Eu sunt partea aceea de experiență de teren, de vorbit cu lumea, de rezolvat probleme, iar ea este cea care stăpânește toate cunoștințele meseriei, ale tehnicii, ale legislației, partea asta pe care eu, încercând să construiesc o carieră, a trebuit oarecum să dau fast forward”, dezvăluie Omid Ghannadi. 

Amândoi sunt profesioniști în ceea ce fac și cred că marele atu al echipei lor este faptul că sunt foarte diferiți. Ciudată concluzie, având în vedere că oamenii diametral opuși ajung foarte greu la un consens. Între ei nu e loc de ambiții personale, fiecare știe cât de mult trebuie să insiste pentru a-și impune punctul de vedere.

Implicat în proiectul Visuri la cheie, Omid petrece mult timp departe de familie și de propria firmă. Atunci, Ilinca trebuie să preia și rolul lui și să-l suplinească în toate. 

Ilinca: „Lumea nu-și dă seama de cât de mult efort e în spatele acestei emisiuni pentru arhitecți, într-un timp foarte scurt. Pe lângă asta este familia, sunt lucrurile alea de zi cu zi: ai lapte în frigider?

Omid: „La mine oriunde mă duc e haos. Mă duc la birou, e haos; mă duc la filmări, e mega haos; ajung acasă, e și mai mare haos. Oriunde calc eu este balamuc.”

Ilinca Ghannadi: „Omid spune că România e 80% construită de femei”

Arhitectura e una dintre meseriile în care clivajul dintre bărbați și femei se vede cu ochiul liber. Oricât de bună ai fi în ceea ce faci, tot bărbații se bucură de mai multă încredere.

„Pentru lucrarea mea de cercetare am consultat niște studii făcute de Consiliul Arhitecților Europeni care arată că în România, și în toate statele europene, pe aceeași funcție femeile sunt mai prost plătite decât bărbații. Contează procentul, mai ales într-o profesie care e legată de mediul construit, unde este plin de bărbați. Pentru o femeie este de două ori mai greu”, spune arhitecta, care susține că soțul ei este un feminist convins. „Omid mereu spune că România este 80% construită de femei”.

Laura Boghiu, Omid Ghannadi și Cristina Joia (Visuri la cheie). FOTO: PRO TV

V-ați gândit vreodată să renunțați la arhitectură? 

Ilinca: „Au fost ceva ani în care eu trăgeam de Omid să ne reorientăm profesional, dar îmi spunea: Ilinca, noi asta știm să facem; asta facem bine. Ce să facem altceva? Asta așa este și dacă nu era perseverența lui nu știu ce făceam acum. Tricouri, poate... Habar n-am” (râde)

Omid: „Ea spune frumos, dar era singura armă pe care o aveam în mână. Dacă aș fi fost un om care știa socoteli, probabil n-aș fi ajuns aici. Mă gândeam așa că eu n-am schimbat niciodată business-ul, profilul. Ăsta e singurul lucru pe care am știut să-l fac și, da, poate să fie o calitate. Dar, în alte momente ale vieții e o slăbiciune pentru că, dacă chestia aia nu merge, nu există niciun refugiu.”

„Am fost părinți de tineri”

Ilinca și Omid Ghannadi se cunosc din liceu. Atunci s-au îndrăgostit și de arhitectură și unul de altul. Acum au doi copii: un băiat de 4 ani, pe nume Iancu, și o fetiță de un an și jumătate, pe nume Zoe. Ilinca a născut primul copil la 27 de ani, la scurt timp după ce și-a terminat studiile. „Aveam 27 de ani atunci. Am fost părinți de tineri”, spune Ilinca. 

Ilinca și fiica ei, Zoe. FOTO: Instagram

Aveți doi copii. Cum faceți echipă acasă?

Omid: „Pe noi, copiii ne-au organizat. Dacă nu erau ei, mai devreme de 23.30 – 00.00 nu plecam de la birou. Eu am avut frustrări din punctul acesta de vedere, pentru că progresul meu în carieră era cumva stopat de viața asta de familie. Simțeam că puteam să fac mai multe dacă aveam mai multe ore seara, pentru muncă. După experiența cu emisiunea, unde am acumulat un alt val de oboseală cruntă, mi-am dat seama cât de mult contează să ajungi acasă și să trăiești și viața aia. Sigur, orele sunt puține, dar bine că există și acelea!”

Ilinca: „După ce m-am întors din al doilea maternal mi-am propus să plec de la birou la ora 17.00. Îmi doresc să-mi văd copiii cum cresc. După ce s-a născut fiul nostru, recunosc că ajungeam acasă la 18.30 – 19.00. Practic eram îngrijitoare: dat de mâncare, spălat și culcat copilul. Eu nu-l creșteam, eram îngrijitoarea de seară. Dar am avut norocul să rămân însărcintă cu Zoe când Iancu avea un an și jumătate, deci m-am întors în al doilea maternal destul de repede. După prima lună mi-am dat seama că pierdusem atâtea lucruri cu primul copil. Pur și simplu, îmi cunosc din nou copilul.”

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni