Din ce în ce mai mulți oameni “vindecați” de Covid-19 ies din nou pozitivi la testul de coronavirus. După ce astfel de cazuri s-au semnalat, într-un număr relativ redus, în Italia și China, acum este rândul coreenilor să raporteze 51 de “reinfectări”. În plus, și în Romania au apărut primii doi oameni care, după ce au fost testați negativ, au ieșit din nou pozitivi.
Asta este întrebarea la care încearcă să găsească răspuns experții din întreaga lume. Deși inițial se credea că acest lucru este puțin probabil, apar din ce în ce mai mult cazuri de "reinfectări".
Centrul de control și prevenție a bolilor din Coreea de Sud a raportat că un număr de 51 de pacienți vindecați de Covid-19 au ieșit din nou pozitivi.
Specialiștii spun că este vorba mai degrabă de o “reactivare” a virusului decât de o “reinfectare”, având în vedere că rezultatul pozitiv a venit al scurt timp după ce au ieșit din carantină. Aceasta este concluzia lui Jeong Eun-kyeong, directorul general al Centrului de control și prevenție a bolilor din Coreea de Sud.
“Luam în considerare din ce în ce mai mult variant reactivării virusului la unii pacienți. S-au raportat cazuri în care un pacient aflat în timpul tratamentului a ieșit negativ, iar a doua zi pozitiv”, a spus specialistul.
Doi bărbați din județul Buzău au fost confirmați din nou cu coronavirus la aproape două săptămâni după ce au fost declarați vindecați și externați, conform unui comunicat emis de DSP Buzău.
Cei doi pacienți, în vârstă de 46 și respectiv 29 de ani au fost externați în data de 26 martie și ulterior au stat izolați împreună la același domiciliu, fără a avea alți contacți.
În data de 6 aprilie 2020, medicii au refăcut testele în cazul celor doi pacienți, iar acestea au ieșit din nou pozitive. În prezent sunt internați la spitalul din Râmnicu Sărat, au anuntat Stirileprotv.ro.
Recent, un medic chinez a anunțat că 5 dintre cei 147 de pacienți ai unui spital din Wuhan, declarați “recuperați”, au ieșit din nou pozitivi. Între timp, s-a aflat că 14% dintre cei recuperați în provincia Guangdong au ieșit și ei din nou pozitivi.
Partea bună este că dintr-un studiu a reieșit că cei care ies din nou pozitivi la testul de coronavirus nu mai au simptome. În plus, nici nu s-au găsit dovezi că ar transmite virusul mai departe, întrucât membrii familiilor lor și cei apropiați au ieșit negativi.
Experții medicali se întreabă dacă testele cu acid nucleic sunt fiabile în depistarea urmelor de virus la unii dintre pacienții recuperați.
“Este posibil că acești pacienți recuperați să fi avut înainte un rezultat fals negativ, pentru că acuratețea testului cu acid nucleic este de 30-50%”.
Urmează să se facă studii mai ample pe această tema pe pacienții recuperați din Wuhan.
Vezi si: Cele două scenarii în lupta cu coronavirus. Experții Harvard spun care e cea mai bună metodă de a aborda epidemia
Câteva țări europene iau în considerare eliberarea unor “certificate de imunitate”, care vor fi acordate celor care au fost infectați cu coronavirus și s-au vindecat. Germania și Marea Britanie sunt primele state care vor să implementeze “certificatele de imunitate”, care le vor permite oamenilor să iasă din carantină și să își reia serviciul.
Cartificatele de imunitate urmează să fie acordate, în Marea Britanie, persoanelor care ies pozitive la testul de anticorpi de coronavirus. Ele vor avea dreptul să iasă din carantină și să își reia viața normală. Anunțul a fost făcut de Matt Hancock, secretar de stat pentru Sănătate și Îngrijire Socială.
Certificatele de imunitate vor fi implementate din momentul în care se vă putea face testarea în masă pentru anticorpi de coronavirus. Apoi, aceste teste trebuie să aibă și o acuratețe mare, pentru a nu da rezultate false.
Aceasta este încă o întrebare la care oamenii de știință nu au găsit răspuns. Unii susțin că odată infectat, nu mai te mai poți reinfecta. Alții sunt de părere că noul coronavirus nu îți poate oferi imunitate pe viață, dar măcar una de scurtă durată. Apoi mai este de elucidat și “misterul” persoanelor “vindecate”, care au ieșit pozitive a doua oară cu coronavirus.
Totuși, deși oamenii de știință nu au ajuns la un punct comun, cei mai mulți sunt de părere că poți dobândi o oarecare imunitate după infecția cu coronavirus.
Vezi VIDEO: Viata bate vlogul - sez. 2, episodul 3: Dupa ce a apărut la braţ cu un alt bărbat, unii români i-au dorit moartea
Gallery