ß
Trăim vremuri în care de la o zi la alta experimentăm schimbări, care treptat se îndreaptă spre un cumul tehnologic ce are să redefinească modul în care privim chiar și cele mai banale lucruri. Această schimbare rapidă și utilizarea din ce în ce mai pregnantă a noilor tehnologii digitale, fac din omul secolului 21 un avid al digitalizării. Cu siguranță și tu te-ai obișnuit ca tot mai multe aspecte ale vieții tale, cât și acțiunile de zi cu zi să fie gestionate și procesate online.
Așa cum asigurarea auto RCA și-a făcut loc în online și acum îți poți face asigurare auto online fără probleme, tot așa cei mai mulți șoferi pierd din vedere ce acte sunt necesare în format fizic în momentul în care poliția rutieră face controlul de rutină. Iată că în secolul 21 încă mai ai nevoie să de dovada fizică a anumitor documente, motiv pentru care am pregătit pentru tine în acest articol o listă cu toate actele de care vei avea nevoie în format fizic în cazul în care vei fi oprit de poliția rutieră indiferent de motivul pentru care ai fost staționat.
Orice șofer care conduce pe drumurile publice ale României trebuie să dețină acte doveditoare asupra sa care vor fi prezentate organelor legii de inspecție rutieră. Iată care sunt actele pe care va fi nevoie să le prezinți în cazul în care ești tras pe dreapta.
Permisul de conducere
Permisul de conducere este unul dintre cele mai importante documente atât din portofel, cât și din mașină. Conform legii, este absolut necesar să ai permisul asupra ta în timp ce conduci un autovehicul. Acesta trebuie să fie neapărat valabil și să corespundă categoriei ori subcategoriei de vehicule din care face parte mașina pe care o șofezi.
Actul de identitate
Asigură-te că înainte de a te urca la volan nu uiți buletinul acasă. Nu uita să verifici dacă este încă în termenul de valabilitate, pentru că următorul act pe care un polițist îl va solicita în cazul unui control este prezentarea cărții de identitate pentru a te putea identifica.
Certificatul de înmatriculare
Ca șofer, cu siguranță știi că pentru a circula legal pe drumurile publice ale țării cu mașina ta. trebuie ca autoturismul trebuie să fie înmatriculat sau în registrat și să poarte plăcuțele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare.
În urma înmatriculării, DRPCIV, autoritatea care efectuează înmatricularea unui autovehicul, eliberează în mod automat dreptul proprietarului mașinii un certificat de înmatriculare conform categoriei sau subcategoriei din care mașina face parte și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.
Acest document cuprinde pe lângă numărul de înmatriculare, data primei înmatriculări a vehiculului și datele personale ale posesorului certificatului de înmatriculare/ale proprietarului mașinii/ale persoanei fizice sau juridice care poate folosi mașina în baza unui drept legal, altul decât cel de proprietate și datele tehnice ale mașinii înmatriculate.
Inspecția tehnică periodică (ITP)
Pentru a putea circula cu mașina pe drumurile publice, este obligatoriu să faci inspecția tehnică periodică a mașinii care se face la fiecare doi ani la RAR (Registrul Auto Român). Așa că, asigură-te că ai ITP-ul făcut la zi, întrucât conducerea unui vehicul cu ITP expirat atrage după sine o amendă cuprinsă în clasa IV de sancțiuni, între 630 și 1400 lei. Nu este nevoie să prezinți un act anume pentru a demonstra valabilitatea ITP-ului, întrucât aceasta este înscrisă în certificatul de înmatriculare al mașinii. Pe lângă amendă, organele legii au dreptul să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii împreună cu plăcuțele de înmatriculare pentru care eliberează o dovadă cu drept de circulație pentru 15 zile.
Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA)
Orice șofer care pune în circulație o mașină pe drumurile publice trebuie să prezinte o poliță de asigurare auto obligatorie RCA. Deși lucrurile s-au schimbat, iar în prezent nu mai este obligatorie prezentarea în format fizic a acestui document, polițiștii rutieri îți pot solicita oricând polița RCA în format electronic la un control rutier.
Nu, o asigurare CASCO nu o înlocuiește pe cea RCA. Dacă nu ai una, poți oricând să închei o asigurare auto online și să eviți o amendă destul de mare (cuprinsă între 1000-2000 lei), reținerea certificatului de înmatriculare și reținerea plăcuțelor de înmatriculare.
Dacă totuși polițistul constată lipsa poliței RCA, va elibera o dovadă înlocuitoare a acesteia, dar fără drept de circulație, iar certificatul de înmatriculare îți va putea fi restituit abia după ce ai încheiat deja o asigurarea auto RCA și ai prezentat documentul ca act doveditor.
Rovigneta
Adesea poartă numele de taxă de drum și trebuie plătită de toți șoferii care vor să primească dreptul de circulație pe drumurile naționale ori în afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și al municipiilor. Rovigneta este plătită de orice șofer, indiferent dacă mașina sa este înmatriculată pe teritoriul românesc ori în alte state și nu ține seamă de reședința soferului. Verificarea rovignetei se face fie electronic, fie prin camerele montate pe drumurile naționale. Prin urmare, în cazul în care ești oprit pentru un control, polițistul te va verifica în sistem pentru valabilitatea rovignetei. De aceea, nu este nevoie să prezinți un document fizic.
Altel spus, oricând părăsești localitatea, va trebui să cumperi o rovignetă valabilă pentru mașina cu care călătorești. În privința perioadelor de valabilitate, cea maximă este de 12 luni, însă poți alege să plăteși și pe perioade mai scurte, cum ar fi: 1 zi, 7 zile, 30 de zile sau 90 de zile.
Tarifele diferă în funcție de necesitățile fiecărui șofer și de tipul de autoturism pe care îl conduce, întrucât sunt proporționate cu masa vehiculului condus și categoria de permis a șoferului. Totuși, în funcție de durată și de tipul autovehiculului, poți plăti de la 3 euro pentru o rovignetă valabilă timp de o săptămână și 28 de euro pentru una valabilă 12 luni.
Lipsa rovignetei atrage, bineînțeles, sancțiuni. Dacă ești la volanul unui autoturism, principala sancțiune este amenda – cuprinsă între 250 și 500 lei – apoi vei avea de suportat despăgubirile în valoare de 28 de euro, la care se adaugă reținerea certificatului de înmatriculare.
De ce să riști când poți să ai toate actele în regulă la următoarea verificare a traficului? Data viitoare când te urci la volanul mașinii tale, asigură-te că pe lângă permis ai luat cu tine:
• Buletinul
• Certificatul de înmatriculare cu ITP-ul la zi
• RCA (online sau în format fizic, după cum preferi)
• Rovignetă
Gallery