ß
  • PRO TV
  • Evenimente pe care le-am ignorat în timpul pandemiei de coronavirus. Lumea nu s-a oprit în loc

Evenimente pe care le-am ignorat în timpul pandemiei de coronavirus. Lumea nu s-a oprit în loc

Evenimente pe care le-am ignorat în timpul pandemiei de coronavirus. Lumea nu s-a oprit în loc

Cea mai neagră perioadă pe care a traversat-o omenirea de la cel De-al Doilea Război Mondial încoace ne-a ținut pe toți cu sufletul la gură. Însă, în România și în lume s-au întâmplat și alte lucruri, pe care le-am ignorat în această perioadă. 

Începem cu o știre călduță care vine de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a anunțat zilele trecute că a demarat lucrările la autostrada Sibiu – Pitești. Primul șantier deschis este un segment de 13 kilometri din cadrul secțiunii Sibiu – Boița, iar lucrările ar trebui finalizate în 3 ani. 

21.193 de români au rămas fără ajutoare sociale în primele 3 luni de mandat al actualei guvernări din cauză că au refuzat un loc de muncă. Cei care au refuzat să opteze pentru un loc de muncă vor mai putea depune cerere pentru ajutor social abia peste 12 luni.

Luna ianuarie 2020 a fost cea mai călduroasă lună ianuarie din ultimii 141 de ani. Specialiștii intuiesc că anul 2020 va fi cel mai fierbinte din istoria recentă. (New York Times)

Numărul companiilor românești care au intrat în insolvență în 2019 a scăzut cu 22% față de anul anterior, la 6.384, și se situează la minimul ultimului deceniu. (Profit.ro)

România se află pe locul 80 într-un top mondial în ceea ce privește accesul minorilor la educație, servicii de sănătate și posibilitățile de dezvoltare. State precum Azerbaidjan, Georgia, Costa Rica, Libia și Liban stau mai bine în clasamentul întocmit de Lancet Commisions.

FOTO: Agerpres

Femeile din România sunt mai prost plătite decât bărbații, conform datelor furnizate de Comisia Europeană. România se află pe locul 25 în UE în ceea ce priveşte egalitatea de gen. După noi mai sunt doar Slovacia, Ungaria, şi Grecia. (Stirileprotv.ro)

Bulgaria a ieșit din grupul țărilor cu dezechilibre macroeconomice în Uniunea Europeană. Concluzia se regăsește în cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Bulgaria, care este elaborat anual în cadrul Semestrului european și conține linii directoare specifice privind politica economică a fiecărui stat membru în următoarele 12 luni. România încă figurează în rândul statelor cu dezechilibre macroeconomice. (HotNews.ro)

Scoția va deveni prima țară din lume care oferă gratuit absorbante pentru menstruație tuturor femeilor. Parlamentul scoțian urmează să voteze legea, propusă în anul 2017. Autoritățile au calculat că vor avea nevoie de 28 milioane de euro pe an pentru implementarea acestei măsuri. (Reuters)

Curtea Constituțională Federală din Germania a declarat neconstituțională interdicția de sinucidere asistată medical. „Există un drept la moarte autodeterminată”, a declarat președintele Curții, Andreas Vosskuhle. Dreptul la moarte autodeterminată include libertatea de a te sinucide și de a profita de oferte de la terți. Articolul 217 din dreptul penal german face acest lucru în mare măsură imposibil, lucru reclamat de bolnavi, medici și asistenții de suicid medical. (HotNews.ro)

Cineastul Cristi Puiu a fost recompensat, pe 29 februarie, la gala Festivalului de Film de la Berlin, cu premiul pentru regie al secţiunii Encounters pentru lungmetrajul „Malmkrog”.

FOTO: Agerpres

Statul român a câștigat o a doua procedură de arbitraj cu frații Micula derulată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID). Tribunalul a respins pretențiile împotriva României, în valoare de peste 9 miliarde de lei, formulate de Ioan și Viorel Micula, cetățeni suedezi. În decembrie guvernul le-a plătit celor doi frați 912 milioane lei, după de statul român a pierdut primul proces intentat de cei doi. (Profit.ro).

România mai are nevoie de trei decenii pentru eradicarea foametei, în ciuda suprafeței uriașe de teren agricol (13 milioane ha) pe care o deține. România riscă să rateze obiectivul “Foamete – zero” până în anul 2030. (studiu INACO)

Peste 23.000 de cetățeni din afara UE muncesc legal în România, cei mai mulți fiind vietnamezi. (Economica.net) Numărul românilor care trăiesc în afara UE depășește 1 milion.

Un studiu realizat în Marea Britanie pe 100.000 persoane arată că suplimentele alimentare pe bază de ulei de pește (Omega-3) nu au niciun beneficiu pentru sănătate. Conform experților Ministerului Sănătății din Marea Britanie, piața globală de suplimente Omega-3 se ridică la circa 33 de miliarde de dolari. (BBC)

Pădurile tropicale și-au pierdut abilitatea de a absorbi dioxidul de carbon din aerul pe care îl respirăm. În ultimii 30 de ani, cantitatea de CO2 absorbită a scăzut de la 47 de miliarde de tone la circa 25 de miliarde de tone. The Guardian scrie că Amazonia s-ar putea transforma în urmărorii 10 ani dintr-unul dintre cei mai mari colectori de CO2 într-o sursă majoră de dioxid de carbon. Motivul? Exploatările lemnoase și interesele agricole din pădurea amazoniană.

Un ziar din Australia a apărut în data de 5 martie 2020 cu 8 pagini în plus, toate albe, pentru a fi de folos cetățenilor care au rămas fără hârtie igienică. (CNN)

Un tablou semnat Vincent van Gogh, Personage Garden at Neunen in Spring, în valoare de 5,6 milioane de euro, a fost furat din Muzeul Singer Laren (Țările de Jos). Hoții au pătruns prin efracție în muzeu, instituția fiind închisă ca urmare a pandemiei de coronavirus. (The Guardian)

Catherine Pugh, fostul primar al orașului Baltimore, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru fraudă și evaziune fiscală. Procurorii au stabilit că Pugh a înregistrat venituri din vânzarea a sute de mii de exemplare din cartea ei pentru copii Healthy Holly. Cumpărătorii erau companii și organizații care urmăreau să obțină contracte guvernamentale. Fostul edil a strâns circa 800.000 de dolari, cu care și-a finanțat campania pentru primărie și și-a cumpărat o casă. (BBC)

Singura girafă albă din Kenya, o femelă, a fost ucisă de braconieri împreună cu puiul ei. Trupurile lor au fost găsite în stadiu de „schelet”. Kenya mai are o singură girafă albă, un mascul născut de girafă ucisă. Astfel, specia se poate considera dispărută. (The Guardian)

Macedonia de Nord a fost acceptată în NATO la 27 martie 2020, după un lung proces de aderare care a început la 11 iulie 2018. Procesul de ratificare a protocolului de aderare a început la 8 februarie 2019 cu Grecia, care a fost de acord cu candidatura Macedoniei de Nord. Ultimul stat care a semnat ratificarea a fost Spania, la 19 martie 2020.

Fotografii: Shutterstock/Agerpres

Vezi și VIDEO: 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni