ß
  • PRO TV
  • Cine e medicul care a descoperit importanța spălatului pe mâini. Ce sfârșit tragic a avut

Cine e medicul care a descoperit importanța spălatului pe mâini. Ce sfârșit tragic a avut

Cine e medicul care a descoperit importanța spălatului pe mâini. Ce sfârșit tragic a avut

Lumea medicală și întreaga omenire îi datorează mult unui medic și om de știință maghiar, care în secolul XIX a făcut o descoperire remarcabilă: dezinfectarea mâinilor e vitală înainte de operații. La început a fost luat peste picior.

Deși un gest banal, spălatul mâinilor înainte de masă sau înainte de a duce mâinile la gură este și azi o necunsocută pentru mulți oameni. În jurul anului 1845, medicul maghiar Ignaz Philipp Semmelweis a descoperit că dezinfectarea mâinilor ajută la stoparea răspândirii infecțiilor.

La vremea respectivă, medicul lucra la clinica de obstetrică și gincecologie a Spitalului General din Viena. El și-a sfătuit colegii să-și spele mâinile cu o soluție pe bază de hipoclorit de calciu înainte de a intra în sala de nașteri.

La începutul secolului XIX, infecțiile și febra puerperală (boală infecțioasă care apare la lăuze, în urma pătrunderii unui agent patogen în uter) erau la ordinea zilei. Rata deceselor era extrem de ridicată din cauza infecțiilor și nimeni nu știa cum să procedeze.

În ciuda încercărilor sale disperate și a nenumăratelor lucrări științifice publicate, în care a demonstrat că spălatul pe mâini reduce mortalitatea la mai puțin de 1%, nimeni nu l-a ascultat.


Ignaz Semmelweis. FOTO: Getty Images

Disprețul lumii medicale l-a trimis „la nebuni”

Deși știa că are dreptate, Ignaz Semmelweis nu a reușit să se impună în fața conservatorismului și rezistenței la nou a colegilor lui. Acest lucru l-a adus în pragul demenței și a început să dea semne de Alzheimer. 

A început să aibă tulburări de comportament, ceea ce l-a făcut și mai imposibil de acceptat de societatea academică a acelor vremuri.

La 30 iulie 1865 a fost ademenit într-un spital de boli mintale sub pretextul vizitării sale. Însă, a fost internat cu forța, pe motiv că și-a pierdut mințile. Când și-a dat seama ce se întâmpla de fapt, Semmelweis a încercat să fugă, dar a fost prins.

A fost bătut și torturat de paznici și s-a ales cu o rană la mâna dreaptă care, la scurt timp, s-a infectat. A murit la două săptămâni după această întâmplare, la 13 august 1865, din cauza infecției. Avea doar 47 de ani.

Munca sa a fost reluată de alți cercetători. Louis Pasteur a confrmat teoria germenilor a lui Ignaz Semmelweis și a făcut pași remarcabili în prevenirea bolilor. 

 

Pasteur a creat primele vaccinuri pentru rabie și antrax, însă Semmelweis a spus lumii întregi cât de important e să te speli pe mâini, mai ales înainte să intri în sala de operații.

Ignaz Philipp Semmelweis este considerat azi pionierul măsurilor antiseptice din spitale. Universitatea de medicină din Budapesta îi poartă numele, la fel și o clinică din Viena și un spital din Miskolc (Ungaria). 

Google și-a amintit de el în 20 martie 2020, când a promovat toată ziua importanța spălatului pe mâini, în plină pandemie de coronavirus.

Fotografii: Getty Images/Shutterstock

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni