ß
În Capitală există peste 350 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și sunt primele care ar putea cădea în cazul unui cutremur de magnitudine peste 7. Cea mai sigură clădire din București, proiectată să reziste la seisme de 8,5 grade pe Richter, a fost construită recent.
Cea mai sigură clădire din București la un cutremur este Catedrala Mântuirii Neamului, construcție grandioasă finanțată din donațiile credincioșilor și alocații bugetare. Impresionanta construcție, sfințită în noiembrie 2018, a necesitat 100.000 de metri cub de beton (cât pentru zece blocuri cu zece etaje), 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de 10 ori mai mult decât la un bloc de zece etaje.
Lăcașul de cult din Dealul Arsenalului a fost proiectat să reziste la cutremure cu magnitudini de peste 8,5 grade pe Richter. Totodată, construcția are o garanție de execuție de 500 de ani, iar experții au calculat și câte cutremure de peste 7 grade ar putea lovi Catedrala Neamului în cei 500 de ani de garanție: 8-9 seisme. Descoperă 8 lucruri mai puțin știute despre Catedrala Neamului!
FOTO: Diac. Iulian Dumitrașcu
Catedrala Neamului a fost sfințită, însă lucrările nu sunt complet finalizate. În noiembrie 2022, oficialii Bisericii Ortodoxe Române au oferit un calendar de execuție a lucrărilor care mai sunt de executat în interiorul turlei mari: tencuieli, montarea ferestrelor interioare, pictura (mozaic) și lucrări de instalații.
„Schela va avea o înălțime de 104 m, va include și două lifturi care să permită transportul pe verticală, atât al materialelor, cât și al muncitorilor. Perioada estimată pentru finalizarea acestor lucrări este de doi ani. A fost semnat și contractul de instalații, iar în perioada imediat următoare vor începe lucrările de cablare, pe zonele în care schela este montată”, spunea atunci, pentru ziarul Lumina, inginerul Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești.
La exterior, la data menționată erau în execuție lucrările de amenajare a accesului principal în incinta ansamblului Catedralei Naționale. Acestea implică realizarea a patru portice situate la nord, sud și vest și două turnuri, amplasate în partea de vest, în care vor funcționa birourile administrației catedralei.
Construcția Cadedralei Neamului a costat până acum 200 de milioane de euro, însă fonduri mai sunt necesare pentru finalizarea ei. Pe site-ul catedrala-nationala.ro, credincioșii pot încă dona pentru lăcașul de cult.
Cutremurele din Turcia și Siria, dar și seismele de mică magnitudine din România din ultimele zile, i-au speriat pe români. Totuși, puțini iau în serios sfaturile autorităților în ceea ce privește pregătirea pentru un cutremur.
Fotografii: Agerpres/ Diac. Iulian Dumitrașcu
Vezi și VIDEO:
Gallery