Lora e blocată de 4 luni în Bali, insula din Oceanul Indian în care a „eșuat” din cauza pandemiei de coronavirus. Dacă vedeta te-a căpiat cu jurnalul ei de carantină, dar tot nu știi ce e și unde vine Bali, iată câteva lucruri impresionante despre acest paradis terestru!
Asemeni unui deținut care nu cunoaște altă realiate decât cea a închisorii, Lora s-a îndrăgostit de „celula” ei. Bali e locul perfect în care să-ți petreci sfârșitul lumii sau, măcar, o carantină. Artista a anunțat zilele trecute că lunga ei vacanță de vară, începută în luna martie, va lua sfârșit la 21 iulie, când va lua avionul spre România.
Cu tolba plină de amintiri va ajunge la București pe 22 iulie, pentru ca o zi mai târziu să dea o petrecere de zile mari, cu ocazia zilei sale de naștere. Până atunci, iată 10 lucruri uimitoare, pe care s-ar putea să nu le știi, despre acest colț de Rai numit Bali.
Bali este numele celei mai mari insule din provincia cu același nume, situată în Oceanul Indian. Bali, care face parte din Indonezia, formează un arhipelag de 4 insule care se numesc Nusa Penida, Nusa Lembongan, Nusa Ceningan și, evident, Bali. Ultima este cea mai mare dintre ele, cu o suprafață de 5.577 km pătrați și o populație de circa 4 milioane de locuitori.
Gheața este bun național în Bali și beneficiază de un control strict. Însă, acest lucru este cel puțin dubios, de vreme de apa de la robinet este imposibil de băut. Toate agențiile de turism le recomandă vizitatorilor să consume doar apă îmbuteliată. Astfel, se naște întrebarea: Cu ce fac localnicii din Bali gheața?
Bali se poate lăuda cu cea mai mare densitate de centre Spa din lume. Pe toată suprafața insulei sunt peste 1.200 de astfel de locuri, în care te poți relaxa ca un nabab. Însă, prețurile serviciilor sunt incredibil de accesibile, lucru sesizat chiar și de Lora.
În fiecare an, cu ocazia sărbătorii Nyepi – Ziua de liniște – totul se oprește în Bali. Aeroportul local, magazinele, serviciile publice și private se închid pentru a celebra Isakawara (Anul Nou). În 2020, Ziua de liniște a căzut la data de 25 martie. Da, a fost și Lora acolo.
În familiile localnicilor din Bali există un obicei ciudat, care se perpetuează de secole. Dacă ești invitat la masă în casa unui localnic, este dovadă de bun simț să lași mâncare în farfurie. Dacă ți-a rămas, înseamnă că ți-a ajuns. Dar ce faci dacă mai vrei, nu știm. Promitem să aflăm la prima escapadă exotică în Bali.
Se cheamă arak și se prepară din distilarea orezului. Se găsește la toate colțurile și în toate buticurile, însă trebuie să ai grijă de unde o cumperi. Făcută în instalații improvizate, băutura spirtoasă poate deveni mortală din cauza concentrației de metanol. Băutura contrafăcută nu se deosește de cea de calitate decât după ce ucide pe cineva.
În 2009, nu mai puțin de 25 de turiștii din același grup au decedat după ce au băut arak.
Bali are istorie și o serie de temple care o depozitează. Însă, ca turist, trebuie să știi că nu poți intra oricum într-un lăcaș cu trecut istoric. Într-un templu din Bali nu ai voie să pășești îmbrăcat sumar, să vorbești tare sau nepoliticos, să stai cu tălpile îndreptate spre altar, să ai o rană neîngrijită și să fii vizibil... însărcinată.
Bali e și un loc primejdios pentru turiști. Insula are doi vulcani activi, care erup la câteva decenii. Batur și Agung (așa se cheamă vulcanii) nu se coordonează și își fac e cap pe rând. Ultima erupție, cea din anul 2000, nu s-a soldat cu victime, însă în 1967, circa 1.500 de oameni și-au pierdut viețile din cauza lui Agung.
Dacă te rătăcești în Bali, e bine să nu ceri indicații localnicilor în funcție de punctele cardinale. Ar fi bine să știi deja să te reperezi în spațiu în funcție de ele. De ce spunem asta? Pentru că localnicii din Bali se raportează diferit la cele 4 puncte cardinale. De exemplu, pentru ei nordul este înspre munte, de regulă vulcanul Agung.
Un loc sacru, muntele este asimilat mereu cu nordul. Însă, dacă te afli deja la nord de Agung, adică mai sus de el, un localnic îți va indica același munte ca fiind nordul, deși e clar că acela e sudul. Întortocheată problemă.
Câteva mii de zei, mai precis, sălășluiesc în Bali, botezată pe bună dreptate Insula Zeilor. Deși țara de care aparține, Indonezia, este preponderent musulmană, aproape 85% dintre locuitorii din Bali practică Hinduismul balinez, un amestec între Hinduismul provenit din India și o serie de tradiții locale rămase de la Imperiul Majapahit.
Din această cauză, localnicii se închină la circa 20.000 de altare diferite.
Fotografii: Shutterstock/@loraofficial
Vezi și VIDEO: Lora, de 4 luni în Bali, Indonezia
Gallery