ß
Parcurile naționale, parcurile naturale și rezervațiile biosferei pot fi asociate cu pânze pe care natura a pictat în culori vii adevărate opere de artă.
Iată câteva dintre cele mai uimitoare locuri din România în care natura și-a lăsat amprenta de-a lungul anilor.
sursa foto: freepik.com
Parcul Național Cheile-Nerei Beușnița a intrat în atenția turiștilor și autorităților după ce, în anul 2013, Cascada Bigăr a apărut pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume, în revista ”The World Geography”.
Unicitatea locului este dată de mulțimea de lacuri și cascade care, datorită apei calcaroase, are reflexii albastre.
Aici poți vedea: Cascada Bigăr, Cascada La Văioaga, Cascada Șușara, Cascada Moceriș, Cascadele Beușniței, Cheile Nerei și Lacul Ochiul Beiului, fiecare fiind de o frumusețe rar întâlnită și cu peisaje unice.
sursa foto: freepik.com
Parcul Național Cheile Bicazului Hășmaș, situat pe teritoriile administrative ale județelor Neamț și Harghita, a devenit tot mai popular datorită multitudinii de activități, peisajelor impresionante și traseelor turistice din mijlocul naturii.
Aici se pot vedea: Cheile Bicazului, Cheile Șugăului, Masivul Hășmașul Mare, Piatra Singuratică - Hășmașul Negru, Cheile Bicazului, Avenul Licaș
Misterele Ceahlăului. Cum să descoperi legendele uimitoare ale locurilor într-o singură vacanță
sursa foto: pixabay.com
Rezervația Naturală cunoscută sub numele de Râpa Roșie este vizitată de turiști datorită pereților verticali plini de cute de diferite nuanțe de roșu.
Diferitele tipuri de roci - marnă, argilă, gresie - au fost modelate de șiroaiele de apă ce curg necontenit în timpul ploilor abundente, oferind un design unic, creat de forțele naturii.
sursa foto: ghidulbanatului.ro
Tunelul Iubirii din Caraș Severin a fost inclus de Parlamentul European, 28 de "comori ascunse" ale Uniunii Europene (UE).
Tunelul este, de fapt, o porțiune de cale ferată pe care natura a pus stăpânire, transformându-l într-un loc romantic și plin de culoare, îndrăgit de majoritatea fotografilor.
- Circulația feroviară pe calea ferată Caransebeş-Băuţari-Subcetate a fost suspendată;
- Trenurile nu mai trecut pe aici de foarte mulți ani, iar vegetația a crescut haotic;
- Vegetația își unește vârfurile la 4-5 metri înălțime, formând un tunel spectaculos, de 1,5 km;
- Este un loc căutat de tinerii pasionați de fotografie sau de cuplurile de îndrăgostiți;
- Este cunoscut în întreaga lume ca fiind unul dintre locurile secrete din Europa.
Printre ariile de interes turistic din Parcul Natural Bucegi se numără: Cascada Urlătoarea, Cascada Ialomițe, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului, Babele și Sfinxul.
Monument natural emblematic al României, Sfinxul din Bucegi este o stâncă în care natura a sculptat un chip de om. Legendele cu zei ce dețineau puteri supranaturale și asemănările cu Marele Sfinx de la Giza l-au transformat într-o adevărată atracție pentru turiștii din toată lumea.
sursa foto: freepik.com
Parcul Național Retezat, situat în partea de sud-vest a județului Hunedoara, este cunoscut datorită peisajelor superbe și plantelor și animalelor protejate de lege.
Printre elementele de interes național se numără, elemente fauniste Capra Negră (Rupicapra rupicapra), Cocoșul de munte (Tetrao urogallus) și elemente de flora: Bujor de munte (Rhododendron myrtifolium), Floare de colț (Leontopodium alpinum Cass.)
Printre ariile protejate din parc se numără Peștera Șura Mare, Peștera cu Corali, Peștera Zeicului Fânațele Pui, Rezervația științifică Gemenele, Vârful Poieni, Fânațele cu narcise Nucșoara, Locul fosilifer Ohaba-Ponor și Calcarele de la Fața Fetii.
Parcul Național Călimani este alcătuit din mai multe arii protejate, de interes național, precum: Cascada Tihu, Negoiul Unguresc - Pietrosul, Lacul iezer, Rezervatia naturală 12 Apostoli, Rezervația științifică Molidiș cu Pinus cembra.
Parcul Natural Călimani acoperă 24.000 de hectare care se întind pe raza a patru județe: Suceava, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud.
Locul este perfect pentru iubitorii de călătorii în natură, schi de tură și campare.
Vezi și Cabane de poveste la munte, pentru vacanțe de neuitat în România
Gallery