ß
Primele trasee au apărut în timpul primului război mondial, în Alpi, și îi ajuta pe soldați să traverseze munții în siguranță. Cu timpul s-au amenajat mai multe trasee pentru pasionații de aventuri extreme, să urce pereții verticali de stâncă, fără prea multă experiență în alpinism.
România stă destul de bine la acest capitol, fiind amenajate trasee în funcție de gradul de dificultate ale acestora. Pentru a parcurge un astfel de traseu, este nevoie de curaj și echipament de protecție special: cască, ham, lonjă și opțional mănuși.
Situată în județul Harghita, în imediata apropiere a Lacului Roșu, traseul Via ferrata Wild Ferenc este traversat de turiști datorită priveliștii uimitoare spre lac, dar și a sentimentului unic pe care îl au traversând podul suspendat.
sursa foto: Elena Narcisa Radu
Via Ferrata Astragalus a fost construită cu sprijinul firmei Heidelberg Cement ce exploatează cariera de calcar din Bicaz-Chei și a primului român ce a urcat pe Everest - Ticu Lăcătușu.
Cele 5 trasee montane sunt amenajate modern, conform standardelor europene și pe diferite praguri de dificultate. De-a lungul lor se poate vedea în spate cariera de calcar, fabrica de apă minerală și o parte din sat.
10 castele și cetăți dinTransilvania care merită vizitate în această vară
Punctul de plecare este Cabana Ecolog, situată la ieșirea din comuna Bicaz-Chei spre Lacu Roșu, loc din care se poate pleca și pe alte trasee spre Peștera Tunel, Peștera Ghiocelu și puncte de observare cu priveliști uimitoare.
Vezi aici care sunt traseele Via ferrata Astragalus.
sursa foto: youtube.com
Via Ferrata White Wolf de la Baia de Fier, județul Gorj, își încântă turiștii cu 13 trasee montane cu acces gratuit, cu lungimi de până la 400 metri și diferență de altitudine de până la 100 metri.
Traseele au toate tipurile de dificultate, marcate de la A la E, iar echipamentul se poate închiria de la clubul montan White Wolf.
sursa foto: travelguideromania.com
Cu o diferență de nivel de aproximativ 200 de metri și o lungime de aproximativ 500 metri, traseul Via Ferrata Cheile Turzii este de dificultate mică spre medie și trece prin Grota lui Hilli.
Pentru iubitorii de natură ce vor să evadeze în apropiere de Cluj-Napoca, traseul poate fi o experiență unică ce își merită efortul.
sursa foto: visitharghita.com
în Mădăraș, județul Harghita există două trasee via ferrata, unul cu o dificultate ridicată, recomandat pentru cei care au experiență și unul de dificultate medie, fiecare putând fi traversat în maxim jumătate de oră.
Accesul este gratuit, iar cea mai bună perioadă pentru a experimenta parcurgerea acestor trasee montane este vara, evitându-se zilele ploioase când stâncile pot fi alunecoase.
sursa foto: viaferrataromania.wordpress.com
Inaugurat relativ recent, în anul 2018, traseul via ferrata de lângă localitatea Șuncuiuș are o diferență de altitudine de aproximativ 80 de metri, o lungime de 170 metri și o durată de parcurgere de aproximativ 30 de minute.
Pentru acces se percepe o taxă, iar cei mai puțin pregătiți pot închiria echipamentul și beneficia de instructaj de la Cassio Montana Oradea.
Gallery