ß
Istoricul tumultuos, legendele pline de mistere încă nedeslușite, dar și arhitectura impresionantă sunt doar câteva dintre motivele pentru care turiștii se lasă purtați de pași prin zona Transilvaniei.
Iată 10 dintre locurile pline de enigme din ținutul transilvănean, ce merită vizitate cel puțin o dată în viață:
sursa foto: discover-romania.ro
Cunoscută drept singura cetate medievală din România care este în continuare locuită și una dintre cele mai mari din Europa, Cetatea Sighișoara impresionează prin designul unic al construcțiilor și al străzilor.
În memoria muncitorilor ce au ocupat orașul în Evul Mediu, fiecare turn poartă numele unui grup de meșteri și duce după el o legendă impresionantă; Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor sau Turnul Cizmarilor fiind doar câteva dintre ele.
Scara Școlarilor, Turnul cu ceas, Turnul Fierarilor, Casa Vlad Dracul și centrul Medieval sunt doar câteva din locurile care trebuie vizitate de oricine ajunge în zonă.
sursa foto: discover-romania.ro
Plină de istorie, tradiție și mister, Cetatea Medievală Râșnov este una dintre cele mai impresionante cetăți din țară.
Cetatea a fost adăpost în timpul războaielor pentru localnicii din zonă, care contribuiau la refacerea ei după fiecare atac.
Pentru a păstra construcția intactă cât mai mult timp și a readuce la viață clădirile dărăpănate de războaie și timp, la începutul anului 2020 s-au efectuat lucrări pentru reabilitare.
sursa foto: blog.travelmint.ro
Cetatea Rupea este une dintre cele mai vechi construcții din România, spunându-se că încă din vremea dacilor aici ar fi existat o construcție ce apăra atât localnicii, cât și pe cei care veneau pentru comerț. Primele atestate în care se menționa cetatea cu denumirea Kuholm, datează din secolul al XIV-lea.
Acolo unde natura este cel mai bun designer. Topul celor mai frumoase parcuri naționale din România
În prezent se poate vedea cetatea este construită pe 3 nivele, identificate prin centuri de zidărie, și golurile de la ferestrele amplasate strategic pentru a vedea inamicii din depărtare și a putea opri la timp orice atac.
sursa foto: discover-romania.ro
Castelul Bran este cunoscut și sub numele de Castelul lui Dracula (adesea confundat cu Vlad Țepeș sau tatăl său, Vlad Dracul), deoarece este singurul din zonă care se potrivește descrierii realizate de Bram Stoker.
Legendele sângeroase despre trecutul contelui, dar și istoricul zbuciumat al caselor regale ce au pus stăpânire pe el, i-au făcut pe cei mai mulți dintre curioși să pășească pe tărâm, încercând să deslușească misterele trecutului.
sursa foto: historia.ro
Cetatea Făgăraș a fost construită în jurul anului 1310 și s-a dovedit a fi una dintre cele mai puternice fortificații din Transilvania, făcând față multor atacuri. Se spune că cetatea nu a fost niciodată cucerită prin forțele armatei, iar conducătorii au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a întări fortificația și a înlătura inamicii.
Construcția a stârnit interesul domnitorilor vremii, Mihai Viteazul considerând-o ,,cetate de scaun”, iar Iancu de Hunedoara vorbind în scrierile sale despre ,,cetatea noastră Făgăraş”.
sursa foto: freepik.com
Castelul Peleș este unul dintre cele mai frumoase și bine păstrate castele din țară. Cu siguranță oricine a auzit sau a văzut cel puțin o fotografie cu acest castel, dar magia ce te înconjoară când pășești pe urmele istoriei este unică și cu siguranță trebuie inclus pe lista de locuri de vizitat din România.
În secolul XIX, construit la inițiativa regelui Carol I pentru a-i fi reședință de vară, castelul impresionează prin arhitectura ce trădează un aspect de chalet elveţian, chiar dacă exteriorul este decorat în stil german.
sursa foto: zilesinopti.ro
Conform datelor istorice, Cetatea din Feldioara a fost construită în jurul secolului al XII-lea, iar între anii 2012 și 2017 a fost restaurată în totalitate.
Nu doar turcii au vrut să cucerească cetatea, dar și domnitori cunoscuți precum Petru Rareș sau Vlad Țepeș, cetatea fiind distrusă în urma fiecărui atac, dar reconstruită rapid de locuitori.
sursa foto: discover-romania.ro
Castelul Corvinilor, cunoscut și sub numele de Castelul Hunedoara sau Castelul Huniazilor, a fost ridicat la ordinele unuia dintre cei mai mari domnitori - Iancu de Hunedoara.
Nu de puține ori castelul a primit denumirea de ”fairyland”, datorită masivității sale, turnurilor impresionante și combinației dintre arhitectura gotică și civilă cu accente transilvănene.
Legende impresionante despre istoria castelului, numele lui, dar și a prizonierilor pot fi găsite aici.
sursa foto: blog.travelminit.ro
Un alt element cheie pentru istoria teritoriului pe care se află astăzi România, îl constituie capitala dacilor - Sarmisegetusa Regia.
La ordinele lui Decebal s-a construit în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara această fortăreață pentru a face față războaielor cu Imperiul Roman.
10 destinații ideale pentru rulotă în România
sursa foto: fantasytravel.ro
Construită în urmă cu peste 750 de ani și renovată relativ recent, Cetatea Devei a jucat un rol important în timpul războaielor ce au avut loc de-a lungul timpului.
Cetatea este amplasată strategic, pe vârful dealului al cărui nume l-a preluat - Dealul Cetății, de unde apărătorii cetății puteau să vadă pe oricine se apropia.
Construcției are o arhitectură în spirală, și a fost deținută de unul dintre cei mai mari domnitori din istoria zonei, Iancu de Hunedoara.
Gallery