ß
Anual, mii de români își petrec vacanța de vară în Grecia și nu vor să își întrerupă tradiția nici în 2020. Cu toate astea, în plină pandemie de coronavirus, mulți și-au anulat rezervările, iar alții așteaptă să vadă în ce condiții vom putea călători la vară în afara țării. Pentru că economia Greciei se bazează foarte mult pe turism, grecii iau toate măsurile necesare pentru a-i primi pe turiști în Anual, mii de români își petrec vacanța de vară în Grecia și nu vor să își întrerupă tradiția nici în 2020. Cu toate astea, în plină pandemie de coronavirus, mulți și-au anulat rezervările, iar alții așteaptă să vadă în ce condiții vom putea călători la vară în afara țării. Pentru că economia Greciei se bazează foarte mult pe turism, grecii iau toate măsurile necesare pentru a-i primi pe turiști în sezonul estival. sezonul estival.
Grecii relaxează măsurile de carantină și consideră că strategia lor a fost una de succes, în condițiile în care pe 12 mai ei au raportate 2726 de cazuri de coronavirus și un total de 151 de decese.
Inițial, grecii au anunțat că turiștii vor putea intra în țara lor doar cu un document care să ateste că nu au avut coronavirus. Cum testarea în masă nu este încă disponibilă la nivel mondial, grecii nu risca să rămână fară turiști și nu au mai adus vorba de așa ceva.
Citeste si: Cum recuperăm banii plătiți pentru vacanță, dacă suntem nevoiți să o anulăm din cauza coronavirusului
Postul de televiziune CNN și-a trimis o echipă în Grecia pentru a vedea cum stau lucrurile. Reporterii au povestit că la sosirea pe aeroport au fost testați de coronavirus, iar rezultatul l-au primit în 24 de ore. În plus, aceștia au completat un formular cu date personale, plus locul pe care l-au ocupat în avion - probabil să ajute autoritățile să îi depisteze mai repede pe cei care au stat în apropiere, în caz că testul iese pozitiv.
Prima etapă are loc în săptămâna 11-17 mai , când li se permite celor cu afaceri în domeniul tursismului să călătorească în insule pentru a se pregăti de sezonul estival.
Etapa a doua va avea loc începând cu 18 mai, când toți angajații în turism sunt așteptați pe insule să își reia activitatea.
Și, daca totul merge bine, de la 1 iunie nu vor mai exista restricții de călătorie dinspre continent pe insule.
Instalarea unor panouri din plexiglas între şezlonguri este una dintre măsurile de precauţie împotriva transmiterii coronavirusului implementată de administratorul unui bar de pe o plajă din Santorini, în aşteptarea turiştilor care vor veni din nou în această insulă din Grecia.
Proprietarii sunt conştienţi că au pierdut luni bune de activitatea întrucât turismul va fi reluat abia în iulie, potrivit previziunilor Guvernului, care a început să relaxeze restricţiile implementate din 23 martie.
"Eu cred că românii se vor gândi la călătorie când se vor simţi în siguranţă şi se vor simţi în siguranţă în ţara lor. Eu cred că turismul românesc vă fi prioritar în această vară”, spunea de curând ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", a declarat că excursiile cu cortul sau în rulote ar putea deveni, cel puţîn în următorii doi-trei ani, un nou trend.
El a precizat că, în condiţiile în care vă exista un context general favorabil în ceea ce priveşte scăderea numărului de cazuri cu noul coronavirus, s-ar putea lua calcul în această vară o destinaţie de vacanţă, "ideal" în ţară şi nu în zone aglomerate.
"Dacă ne gândim la plecarea în afara ţării aici trebuie să avem grijă la destinaţie - adică ţara în care urmează să mergem. Nu toate ţările se confruntă cu acelaşi nivel al epidemiei, sunt ţări în care nivelul infecţiilor a crescut la o rată foarte mare. Nu există nicăieri certitudinea că riscul de expunere este mai mare sau mai mic. Din punct de vedere medical, este bine să mergi acolo unde ai un nivel de siguranţă mai bun", a adăugat Gheorghiţă.
În opinia acestuia, trebuie să se evite locurile de cazare în care este un număr mare de persoane, precum hotelurile cu programe all inclusive.
În ciuda situaţiei actuale, românii nu şi-au pierdut cu totul optimismul. Doar zece la sută dintre turişti şi-au anulat vacanţele pe litoral pentru perioada iulie - septembrie.
Restul aşteaptă deciziile autorităţilor şi preferă să-şi menţînă concediul stabilit şi plătit, în mare parte. Pentru siguranţa lor, mulţi hotelieri au impus măsuri proprii de siguranţă sanitară.
Proprietarii de unităţi de cazare au luat singuri măsuri de protecţie menite să împiedice răspândirea virusului. Acestea îi vizează atât pe angajaţi, cât şi pe viitorii clienţi.
Anca Nedea, manager hotel: ″Avem luate termometre special care se pun imediat şi îţi arată temperatura şi fiecare angajat vă fi bineînţeles monitorizat. Pentru turişti avem geluri de dezinfectare pe toată partea de spaţiu public. Mulţi dintre noi şi-au achiziţionat şi tehnologie specifică, aparate de ozonat mediu, care omoară toţi germenii sau peste 99% din germeni, ele pot fi folosite cu success în spaţii publice aşa cum sunt restaurantele, recepţia, holuri, pentru că în cameră se face dezinfecţie după plecarea fiecărui turist.”
Cele mai mari agenţii de turism de pe litoral anunţa că doar 10% dintre români au renunţat la concediul de vară.
Ştefan Necula, director executiv agenţie de turism: “Majoritatea turiştilor au ales să reprogrameze sejururile sau să beneficieze de vouchere care să le permită o reprogramare ulterioară, ei au fost în proporţie de 90%, restul fiind persoane care şi-au dorit banii înapoi.”
Sursa foto: Shutterstock
Gallery