ß
Pe fondul pregatitirilor pe care deja unele țări le fac pentru a ieși din carantină, cercetătorii de la Hong Kong trag un semnal de alarmă: ieșirea prea timpurie din carantină ar putea avea efecte dezatruoase dacă țările nu monitorizează atent noile infecții. Oamenii de știință sunt de părere că până când populația va fi vaccinată, nu se poate vorbi despre o ieșire totală din carantină.
Cercetătorii sunt de părere că ieșirea din carantină ar putea declanșa un al doilea val de infectări. Aceștia au ajuns la concluzia că în China au reușit să stăpânească răspândirea virusului doar prin măsuri drastice, care au limitat circulația oamenilor.
„În vreme ce aceste măsuri de control par să fi redus numărul de infecții, fără imunitate colectivă la coronavirus cazurile ar putea reapărea cu ușurință, pe măsură ce întreprinderile, fabricile și școlile își reiau treptat activitatea și creste interacțiunea socială”, spune Prof. Joseph T Wu, de la Universitatea din Hong Kong.
China a reușit să aducă numărul de reproducere (adică numărul de oameni, în medie, pe care o persoană cu Covid-19 le va infecta ) de la două sau trei la sub unu. Dar cercetătorii avertizează că dacă viața normală se reia prea repede și ridicarea controalelor este prea extinsă, numărul acesta va crește din nou. Guvernele trebuie să vegheze atent la ceea ce se întâmplă, spun ei.
Cercetătorii sunt de părere că dacă va crește din nou numărul de infectii, vor avea mult de suferit sistemul de sănătate și economia, chiar dacă măsurile vor fi din nou implementate pentru a scădea iar numărul.
Concluzia? Până când un vaccin va fi disponibil, trebuie să se găsească o metodă prin care să se permită economiei să se pună pe picioare, dar în același timp măsurile de control să fie foarte stricte, încât să nu crească din nou numărul de infectări.
Pandemia de coronavirus are efecte dezastruoase asupra economiei și din ce în ce mai multe state au început să facă planuri pentru ieșirea treptată din carantină. Austria și Danemarca sunt primele țări care au anunțat că au planuri concrete pentru revenirea la normalitate, în speranța că au depășit vârful epidemiei.
Austria își propune să relaxeze măsurile începând cu 14 aprilie
Austria plănuiește să redeschidă micile magazine, începând cu data de 14 aprilie, urmând apoi ca și centrele mai mari să o facă, de la data de 1 mai. În funcție de cum evoluează epidemia de coronavirus, mai ales după vacanța de Paște, e posibil să se redeschidă și restaurantele, hotelurile și școlile pe la mijlocul lunii mai, însă această decizie se vă lua abia la final de aprilie.
Rămân valabile regulile stricte legate de purtarea măștii în public, distanțarea socială și numararul de oameni care au voie în același timp în magazine. Evenimentele publice ar putea primi undă verde din iunie.
Și danezii se gândesc la ieșirea din carantină, iar primele planuri sunt legate de grădinițe și școli: dacă nu se înmulțesc cazurile de coronavirus, acestea s-ar putea redeschide începând cu 15 aprilie.
Guvernul ceh a hotărât să permită redeschiderea magazinelor care vând materiale de contructii și să le permită oamenilor să facă sport în aer liber, atâta vreme cât activitatea sportivă nu se face în grup. Mai multe magazine urmează să se redeschidă după Paște.
Belgia, Franța sau Spania examinează și ele modalități prin care ar putea relaxa condițiile de carantină, însă liderii europeni sunt rezervați în a lua încă decizii în această privință.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat: "Ar fi iresponsabil să vă spun o dată la care restricțiile vor fi ridicate sau măcar relaxate, iar apoi să nu mă pot ține de promisiune pentru că numărul mare de infecții nu a mai permis acest lucru”.
Țari că Italia, Germania și Marea Britanie iau în calcul și varianta de a le permite să își reia activitatea doar oamenilor care au avut coronavirus și acum prezintă anticorpi.
Gallery