ß
Noul serial ”Cernobîl” a readus în atenție tragedia de la Cernobîl, de acum 33 de ani.
O nouă producție HBO repune în scenă dezastrul de la centrala nucleară Cernobîl din Ucraina, țară aflată atunci sub dominație sovietică. Pe 26 aprilie 1986, reactorul patru al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, fiind cel mai grav accident nuclear din istorie și afectând profund atât Europa cât și Uniunea Sovietică.
Citește și: Urzeala tronurilor, sfârșit de poveste. În ce filme vor juca actorii de marcă ai serialului, în 2019
Numărul oficial al victimelor a fost de 31, însă cifrele reale ajung la sute de mii, dacă nu milioane, în urma otrăvirii prin radiații. La acel moment, șapte milioane de oameni locuiau în regiunile contaminate.
Oamenii de știință cred că zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl va fi locuibilă din nou peste cel puțin 20.000 de ani.
Tot conform experților, zonele din jurul zonei de excludere Cernobîl - care are 30 de km și înconjoară centrala și teritoriile care au fost puternic contaminate - va putea fi repopulată în aproximativ 3000 de ani.
Cu toate acestea, nivelul de radiații diferă de la zonă la zonă, astfel că este extrem de dificil de precizat când va fi sigur, din toate punctele de vedere, ca Cernobîl să fie locuit din nou, mai ales că elemente ale reactorului s-au împrăștiat care încotro și continuă să emită radiații și în zilele noastre.
Zona Cernobâl a fost deschisă publicului în luna februarie a anului 2011, însă vizitele au fost interzise un an mai târziu, în luna iunie. Cernobîl s-a redeschis în 2013, alături de orașul învecinat Prîpeat.
Pentru a avea acces în zona de excludere, turiștii trebuie să meargă în grup organizat, fiind testați de radiații de-a lungul vizitei.
Vezi și: Irina Rimes & The Motans - Live - Semifinala 1 - Românii au talent
Gallery