Puține state de pe glob au raportat zero cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, iar cei mai sceptici spun că e doar o chestiune de timp. O localnică din Palau, o insuliță din Pacific cu cel mult 20.000 de locuitori, a vorbit cu PROTV.RO despre viața ei de acolo.
Klamiokl Tulop este o tânără de 28 de ani din Koror, Palau. Țara insulară are cel mult 20.000 de locuitori și se află la 800 de kilometri est de Filipine.
În prezent ea locuiește în Airai, al doilea cel mai populat stat al insulei, care în 2015 avea 2.455 de locuitori.
Tânăra, care trăiește împreună împreună cu alți 4 membri ai familiei (fiică, bunică, tată și frate mai mic), este la curent cu tot ce se întâmplă în lume și speră ca micuța insulă din Pacific să scape de infecția cu coronavirus.
„În acest moment trăiesc o izolare pașnică. Dar suntem cu toții conștienți ce se petrece. Am interzis zborurile imediat ce am auzit de virus și faptul că a ajuns în Filipine și Guam a făcut ca Palau să practice distanțarea socială”, spune tânăra pentru PROTV.RO.
Klamiokl Tulop mărturisește că uneori se simte neliniștită din cauză că nu mai merge la birou, mai ales că era obișnuită să facă mereu câte ceva.
Ea este secretară la un birou de avocatură și speră să strângă suficienți bani pentru a-și continua studiile.
Însă, în acest moment se gândește la sistemul sanitar din țara ei dacă este pregătit pentru o eventuală epidemie.
„Autoritățile au instituit zone de carantină în apropierea aeroportului, la fel și la spitalul pe care îl avem, în urmă cu ceva timp. Și, din câte îmi amintesc, primele 1.000 de kit-uri de testare ar trebui să ajungă mâine. Sistemul nostru de sănătate e bun, dar nu destul de avansat, de aceea îi primim cu brațele deschise pe voluntari. Avem medici și specialiști care vin să muncească în Palau de ceva timp, așa că sper să aducă, odată cu aceste kit-uri, pe cineva care a tratat pacienți cu coronavirus”, mai spune tânăra.
Klamiokl Tulop spune că autoritățile trimit constant informări prin Facebook și fac filmulețe informative pe care le postează pe YouTube. Așa se comunică în Palau în vremea coronavirus, fiindcă nu există televiziune. În plus, se pare că funcționează bine și cea mai veche metodă de comunicare.
„Palau e o insulă mică; vorba circulă repede”, mai spune tânăra, care speră să se întoarcă în Guam pentru un concediu, imediat ce criza medicală va trece. „Pentru mine este ca a doua casă”.
Am întrebat-o dacă vrea să transmită ceva locuitorilor planetei care se confruntă cu efectele neiertătoare ale pandemiei de coronavirus. Mi-a zis că da și m-a surprins că și ea, de la capătul pământului, este conștientă de riscurile acestei contagiuni planetare.
„Am un mesaj simplu: Stați în case! Este cea mai simplă și comună directivă, care poate salva milioane de oameni. Virusului nu-i pasă ce poziție socială ai, ce rasă ești, îți va aduce multă suferință, și ție, și celor dragi ție!”, mai spune tânăra din Palau.
În lume mai sunt puține state care nu au raportat îmbolnăviri cu Covid-19, printre ele numărându-se Nauru, Tonga, Tuvalu, Malawi, Yemen, Antarctica și Insulele Marshall. Totodată, zero cazuri sunt, oficial, și în Coreea de Nord și Turkmenistan, însă aici sunt suspiciuni că îmbolnăvirile există, dar nu sunt declarate lumii.
Fotografii: Facebook/Shutterstock
Vezi și VIDEO: Viata bate vlogul - sez. 2, episodul 1
Gallery