ß
  • PRO TV
  • Solidaritate exemplară. Românii își pun la dispoziție casele pentru ucrainenii care fug de război LIVE TEXT

Solidaritate exemplară. Românii își pun la dispoziție casele pentru ucrainenii care fug de război LIVE TEXT

Solidaritate exemplară. Românii își pun la dispoziție casele pentru ucrainenii care fug de război LIVE TEXT

Ospitalitatea românească este exemplară în criza umanitară declanșată de războiul din Ucraina. Românii demonstrează din nou că sunt alături de cei din jur, și la bine, și la rău.

UPDATE Ora 18:09: Peste 1.000 de români, în fața Ambasadei Rusiei la București

Peste 1.000 de români protestează în fața Ambasadei Rusiei la București față de operațiunile militare desfășurate în Ucraina la comanda președintelui Vladimir Putin. Oamenii scandează împotriva războiului și a liderului de la Kremlin. Inițial, românii s-au strâns la Ambasada Ucraniei pentru a aduce un omagiu celor care au pierit în confruntările din țara vecină. 


UPDATE Ora 17:15: Tabără mobilă pentru refugiați, operațională la Siret

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat punerea în funcțiune a unei tabere mobile pentru refugiații ucraineni, în orașul Siret (Suceava). „Unitatea mobilă, formată din 30 de corturi, este pregătită să asigure cazarea temporară a cetăţenilor sosiţi din zona de conflict”, se arată în comunicatul DSU.


UPDATE Ora 12:36: Organizația „Salvați Copiii România” oferă ajutor

Echipele Salvați Copiii România sunt pe teren, în proximitatea punctelor de frontieră cu Ucraina, și acordă asistență umanitară copiilor și familiilor acestora care se refugiază din calea războiului. Echipa locală a filialei din Suceava și voluntarii Salvați Copiii România au rămas pe teren, la punctul de trecere a frontierei din Siret, pentru a acorda sprijin imediat copiilor care au nevoie și care sunt marcați de experiența traumatică a războiului și a abandonării casei. Aproximativ 60 de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 12 ani au primit vineri asistență și jucării.

Persoană de contact: Lavinia Varodi, Coordonator program [[email protected], + 40 721 329 101]



UPDATE Ora 11:57: Poșta Română pune la dispoziția refugiaților 203 locuri de cazare
în 18 județe din România. Locurile de cazare se află la nivelul rețelei de oficii poștale.

UPDATE Ora 10:37: 19.000 de ucraineni au intrat în România după invadarea Ucrainei

Autoritățile române informează că 19.000 de cetățeni ucraineni, în mare parte femei și copii, s-au prezentat la punctele de trecere a frontierelor cu România. Dintre aceștia, 11.000 au ales să rămână, iar 54 au depus solicitări pentru azil politic.


UPDATE Ora 10:20: Ștefan Mandachi a umplut un hotel cu refugiați

Omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi a anunțat că hotelul său din Suceava a fost ocupat în totalitate de refugiații cărora le-a deschis porțile, gratuit.

Ora 22:07 spațiile de cazare pentru refugiati în camerele din hotel s-au epuizat, dar mai avem în salonul mare disponibile. Am cazat o mamă cu trei copii inclusiv în biroul meu. Era singură cu ei de mână și disperată că soțul ei a rămas în Ucraina, încorporat în armată. Asta îi frământă cel mai tare, că nu știu dacă e ok acasă familia/soțul.

Prin urmare, am adus 50 saltele în salonul mare al hotelului, unde mai avem cam 12-15 'paturi' disponibile, deci ar mai fi ceva liber, însă e incert pt. cât timp, întrucât la recepția hotelului erau încă vreo 8 oameni cu valize. Dar mai sunt, mai pot să vină la hotel!”, a anunțat pe Facebook omul de afaceri.


UPDATE Ora 10:10: Comunicare gratuită cu Ucraina

Operatorul de telefonie mobilă Orange a anunțat că nu va taxa apelurile efectuate din Ucraina și din România către Ucraina. De asemenea, SMS-urile schimbate între utilizatori din cele două țări sunt gratuite. Conform anunțului făcut de operator, gratuitatea serviciilor Apeluri internaționale și Roaming se aplică retroactiv începând cu data de 24 februarie până la 31 martie. Detalii AICI.

 

Valuri de empatie la granițele de nord și est ale României cu Ucraina. Românii sar în ajutorul femeilor și copiilor care fug de război. Punctele de trecere a frontierei de la Siret și Isaccea au fost luate de asalt de conaționali, care și-au oferit ajutorul celor care intră în țară. 

Femei și copii care fug de război sunt întâmpinați de ai noștri cu apă și alimente, îmbrăcăminte și locuri de cazare pentru găzduire pe durata conflictului. 

Un grup de Facebook – Uniți pentru Ucraina, creat la 12 februarie 2022, are azi peste 111.000 de membri. Aici, români din toată țara își oferă ajutorul celor greu încercați de soartă.

Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei. Dragi ucraineni, găsiți ajutor de încredere la românii de aici!”, scrie în descrierea grupului fondatorul acestuia.

Putem oferi la Piatra-Neamț adăpost pt 8 familii. Condiții mai mult decât decente”, anunță un bărbat din localitate.

Bună dimineața, în 30 min. ajung în vama Siret, sunt cu microbuz 8+1 pot transporta 8 persoane GRATUIT, ma puteți contacta pe tel. 0740167485”, scria azi o tânără din același oraș.

Război în Ucraina. Cum poți deveni voluntar

Inițiatorul grupului de Facebook a creat un formular de înscriere a celor care vor să fie voluntari. Persoanele fizice și juridice din România care vor să ajute pot completa acest FORMULAR, unde pot menționa care este natura ajutorului lor.

Atenție! Inițiatorii grupului nu acceptă sume de bani, ci doar produse alimentare și nealimentare, servicii și implicare directă.


Punctul de trecere a frontierei Terblecea - Siert. FOTO: Agerpres

Totodată, a fost creat un FORMULAR special, tradus în limba ucraineană, pentru toți cei care încearcă să părăsească țara vecină în aceste momente dramatice. 

Salutare tuturor! Fug de la Kiev cu fiica mea de 8 luni și fiul meu de 3 luni la granița cu România. Vă rog, spune-mi dacă cineva a trecut deja granița astăzi? Mașina este condusă de soțul meu.. Nu pot conduce... Vrem să scăpăm cu toată familia.. Au trecut bărbații astăzi? Ce graniță de oraș se poate trece, cine știe?!”, întreabă o femeie din Ucraina, în limba engleză.

Citește șiPRO TV este alături de poporul ucrainean!

Bună ziua, poate ajuta cineva cu transportul de la Kiev la Uzhgorod pentru două persoane? Dacă nu la Uzhgorod, atunci orice oraș în apropierea graniței cu Polonia, Slovacia sau România”, scrie un utilizator în limba engleză.

Grup de lucru guvernamental pentru ajutorarea refugiaților

Guvernul României a decis înființarea unui grup de lucru la nivel central pentru coordonarea acțiunilor umanitare desfășurate de statul român. Autoritățile române colaborează cu organizațiile neguvernamentale pentru asigurarea asistenței umanitare persoanelor afectate de războiul din Ucraina.

Conform autorităților, orice persoană fizică, juridică, organizație care dorește să sprijine această acțiune umanitară poate trimite un e-mail la adresa: [email protected].

În acest moment există români care străbat toată țara cu mașinile burdușite de alimente neperisabile, apă și medicamente pentru a-i ajuta pe refugiați.

Fotografii: Agerpres/Gettty Images

Vezi și VIDEO:

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni