ß
Agenția Europeană a Medicamentului a publicat prospectul vaccinului dezvoltat de Pfizer și BioNTech în 22 de limbi vorbite în Europa, printre care și româna. Din pliantul informativ care însoțește vaccinul nu lipsește lista efectelor adverse.
Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer și BioNTech a primit denumirea comercială Comirnaty și este un vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea îmbolnăvirii de COVID-19. Vaccinul se administrează doar persoanelor de peste 16 ani.
Prospectul vaccinului a fost publicat inclusiv în limba română pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului, care a făcut publice toate informațiile despre serul care e folosit în România în campania de imunizare.
Conform documentului, Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu două doze (a câte 0,3 ml), la o distanţă de cel puţin 21 zile una de alta.
Prospectul conține recomandări generale de utilizare în sarcină, în timpul alăptării sau în cazul unor boli preexistente, dar și o listă cu efecte adverse.
Conform producătorilor, vaccinul Comirnaty prezintă posibile efecte adverse în funcție de mai multe categorii de frecvență. Cele mai frecvente efecte sunt și cele mai ușoare:
Dureri de cap, dureri de articulații, mialgii (dureri musculare), durere la nivelul locului de administrare a injecției, stare de oboseală, frisoane, febră, tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției.
Efecte mai puțin frecvente sunt:
Limfadenopatie, insomnie, paralizie facială periferică acută*, anafilaxie, hipersensibilitate.
* Conform prospectului, pe toată durata perioadei de urmărire pentru siguranță și până în prezent, paralizia facială periferică acută a fost raportată de patru participanți din grupul cu vaccin de tip ARNm COVID-19. Paralizia facială a debutat în Ziua 37 după Doza 1 (participantului nu i s-a administrat Doza 2) și în Zilele 3, 9 și 48 după Doza 2.
Consultați prospectul vaccinului AICI!
România a început campania de imunizare la data de 27 decembrie 2020. Primii vaccinați sunt medicii din prima linie a luptei anti-COVID.
Fotografii: Agerpres
Vezi și VIDEO: Dr. Mihail, detalii complete despre vaccinul anti-COVID
Gallery