ß
România își poate pierde pădurile din cauza tăierilor ilegale, fenomen care a luat amploare după 1989. Organizația WWF România trage un semnal de alarmă și indică o soluție cu aplicare imediată pentru conservarea fondului forestier valoros de pe plan local.
Pădurile sunt pe cale să piardă încă o luptă, susțin reprezentanții organizației WWF România, de această dată pentru alocarea fondurilor europene din cadrul PNS (Planul Național Strategic). Conform organizației, doar 0,46% din fonduri sunt alocate pentru conservarea pădurilor și gospodărirea lor sustenabilă.
Mai multe organizații neguvernamentale avertizază că este nevoie de minimum 10%, pentru a putea pune în practică ce ne-am asumat în fața insituțiilor europene. „Decizia este la Ministerul Agriculturii, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, cel de care aparțin pădurile, lasă un gol în această problemă”, spun reprezentanții WWF România.
România se confruntă în continuare cu probleme privind tăierile ilegale, conservarea pădurilor valoroase și administrarea ariilor protejate. Deși deține două treimi din pădurile virgine ale Europei, pare prea puțin interesată să asigure protejarea pădurilor valoroase. Din cele peste 6, 5 milioane de hectare de pădure din țara noastră, mai puțin de 3% sunt protejate împotriva tuturor tăierilor.
WWF România consideră că procentul este prea scăzut și trebuie să ajungă la minimum 10%, așa cum ne-am asumat în fața instituțiilor europene. În caz contrar, ecosisteme forestiere valoroase rămân în afara protecției. Astfel, WWF România a întemeiat o petiție prin care solicită ajutorul statului în eforturile de conservare a pădurilor. Petiția poate fi semnată AICI.
„Această problemă ne privește pe toți, indiferent dacă lucrăm sau nu în domeni-ul lemnului, dacă locuim în zona rurală sau venim doar în vacanță prin pădure. Cu toții avem nevoie de natură, de apă, de aer curat și este important să avem grijă de sănătatea pădurilor.
Acum este momentul să găsim soluții pentru o serie de subiecte și nevoi legate de păduri, fie că vorbim de tăierile ilegale, de distrugerea unor habitate for-estiere, de valorificarea superioară a lemnului recoltat din păduri sau de protejarea pădurilor valoroase”, declară Radu Melu, Manager Național Departament Păduri la WWF România.
„WWF România a tras un semnal de alarmă către Guvernul României, însa se pare că nu este suficient. Trebuie să fim mai mulți cei care ne exprimăm în-grijorarea. Pădurea înseamnă viață, ajută-ne să trăim! Semnează petiția”, este mesajul organizației.
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii in-ternaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului încon-jurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii pe: www.wwf.ro.
Fotografii: Shutterstock
Vezi și VIDEO:
Gallery