ß
Un oficial al Biroului pentru Afaceri Civile din Wuhan a declarat luni că statul chinez va face public numărul real al victimelor infecției cu coronavirus în a doua săptămână a lunii iunie.
Acuzate că ar ascunde adevărata dimensiune a dezastrului de la Wuhan, autoritățile chineze au decis să facă lumină în acest caz. Potrivit unui oficial al Biroului pentru Afaceri Civile din Wuhan, datele reale și oficiale vor fi prezentate în a doua săptămână a lunii iunie, scrie South China Morning Post.
Informația vine în contextul în care au început să apară tot mai multe dovezi și mărturii ale unor oameni implicați în gestionarea crizei medicale de la Wuhan care reclamă ascunderea adevărului.
În weekend, un șofer de camion declara revistei Caixin că a livrat 5.000 de urne funerare unui centru de pompe funebre din districtul Hankou. Revista a publicat și fotografii sugestive.
Dar, în acel district mai sunt 7 centre de pompe funebre. Conform rapoartelor oficiale, din decembrie 2019 în Wuhan au murit 2.535 de persoane, toate diagnosticate cu Covid-19. Cei care nu cred în cifrele oficiale ale Chinei consideră că numărul de urne funerare este mult prea mare față de cel al deceselor raportarte.
Locuitorii orașului Wuhan nu vred în cifrele oficiale și dezvăluie că angajații crematoriilor din localitate au muncit non-stop pentru incinerarea trupurilor.
Mai mult, unii spun că autoritățile le-au plătit localnicilor câte 3.000 de yuani pentru a-și înmormânta sau incinera rudele decedate înainte de Qing Ming, sărbătoarea pomenirii strămoșilor, care anul acesta este la 5 aprilie, informează Radio Free Asia.
China a raportat până acum 81.470 de îmbolnăviri și 3.304. Câteva zile la rând, săptămâna trecută, la nivel național au fost declarate zero îmbolnăviri din interiorul țării, iar cele câteva zeci raportate vizau cetățeni străini intrați în China. Locuitorilor din Wuhan li s-a permis să se întoarcă, parțial, la viața de dinainte.
Cu toate acestea, mărturii care circulă timid în mai multe colțuri ale provinciei Hubei arată că în zona de carantină încă se moare de Covid-19.
Mai mult, medicii care au fost intervievați până acum au declarat că mulți bolnavi au fost trimiși acasă, la începutul epidemiei de coronavirus din Wuhan, când spitalele erau deja pline. Astfel, cifrele oficiale nu-i înregistrează pe cei care au murit înainte de a fi testați.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO: Viața bate vlogul - sezonul 2, episodul 1
Gallery