În vreme ce zeci de țări iau măsuri drastice, fară precendent, pentru a stopa răspândirea coronavirusului, Marea Britanie este mult mai relaxată. Măsurile transmise de premierul Boris Johnson sunt extrem de “blânde” comparativ cu celelalte state afectate, fiind criticat în mod deosebit pentru că nu vrea să închidă școlile și nu interzice evenimentele sportive sau culturale.
În acest context, deși cifrele oficiale date publicității sunt de 590 de cazuri de coronavirus în Marea Britanie, consilierul ştiinţific al guvernului, Patrick Vallance, a declarant că cel mai probabil numărul celor infectați este între 5000 și 10.000.
De ce nu se știe numărul exact în Marea Britanie? Pentru că nu se testează decât persoanele care au ajuns în stare gravă la spital și au fost internate.
Altfel, premierul Boris Johnson a spus extrem de clar: nu sunați la NHS (sistemul de asistență medicală de stat în Regatul Unit) decât daca starea vi se deteriorează, pentru că oricum doar persoanele care sunt spitalizate sunt testate de coronavirus.
Vezi si: Țările care arată că poți învinge coronavirusul: China și Coreea de Sud au depășit “vârful epidemiei”
Spre deosebire de celelalte țări europene, care au închis granițe, au anulat zboruri, au trimis cetățeni în carantină și izolare, au închis scoli și au anulat diverse evenimente, Marea Britanie are o cu totul altă abordare. Se pare că în UK se merge pe imunizarea colectivă.
Deși nu au zis-o clar, oficialii britanici urmăresc încetinirea răspândirii virusului, fară să intenționeze să îl oprească.
Premierul britanic a precizat că aceasta este cea mai mare criză de sănătate prin care a trecut Marea Britanie și că multe persoane urmează să moară.
Boris Johnson a anunţat joi trecerea la o nouă fază a planului său de acţiune, menit să întârzie vârful crizei, în scopul de a uşura povara de pe umerii serviciilor de sănătate.
"Aceasta este cea mai gravă criză de sănătate publică din această generaţie", a declarat el în timpul unei conferinţe de presă la Downing Street.
În mod concret, guvernul britanic le recomandă tuturor celor care prezintă simptome, chiar şi uşoare, să se autoizoleze pentru şapte zile.
1. Stai acasă daca tușești sau ai febră
2. Nu suna la NHS și nu merge la doctor
3. Doar pacienții din spitale sunt testați
4. Auto-izolează-te dacă locuiești cu cineva care este bolnav
5. Stai la 2 metri de rudele vulnerabile
6. Excursiile școlare în afara țării sunt anulate
7. Cei peste 70 de ani ar trebui să evite croazierele
8. Epidemia va dura până în iunie