ß
Regina Elisabeta a II-a a murit lăsând milioane de supuși ai Coroanei britanice în doliu. Fosta suverană va fi înmormântată abia după 12 zile, la capătul unor ceremonii grandioase, la care vor avea acces și oamenii de rând. Iată ce presupune protocolul regal!
Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a îi va aduce pe britanici din nou împreună, chiar dacă este un moment greu pentru națiune. Suverana de 96 de ani s-a stins din viață joi după-amiaza, la castelul Balmoral din Scoția, în prezența câtorva membrii ai Familiei Regale.
Din Scoția, trupul neînsuflețit al Reginei va porni într-o călătorie lungă, presărată cu ceremonii de rămas bun. Palatul Buckingham a anunțat că națiunea va fi în doliu, de azi și încă 7 zile după înmormântarea suveranei.
Citește și: Noul Rege al Marii Britanii, Charles, primele declarații despre moartea Reginei Elisabeta a II-a
Citește și: Ce mesaj a transmis Vladimir Putin după moartea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Prima oprirea pentru Regina defunctă va fi Palatul Buckingham, Londra, unde sicriul ei va fi depus pe un catafalc păzit de militari aflați în serviciul Casei Regale. De aici, sicriul va pleca în procesiune spre Palatul Westminster, iar britanicii vor putea însoți cortegiul.
Trupul suveranei va fi depus la Westminster Hall vreme de patru zile. În acest interval, oamenii vor putea veni să-și ia rămas bun de la Regină, scrie The Guardian.
Organizatorii ceremoniei se așteaptă la un număr impresionant de oameni care vor veni să aducă un ultim omagiu fostei suverane. În 2002, când trupul neînsuflețit al Reginei mamă Elisabeta a fost depus în marea sală a Guvernului britanic, peste 200.000 de oameni s-au aliniat la rând să o vadă pentru ultima oară.
Înmormântarea Reginei mamă Elisabeta, în 2002. FOTO: Getty Images
Conform protocolului Casei Regale, fosta suverană va mai rămâne cu supușii săi încă 11 zile de acum încolo, timp în care autoritățile vor organiza o serie de ceremonii în memoria sa.
Slujba de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a va avea loc la Westminster Abbey, iar ziua exactă va fi anunțată de reprezentanții Palatului Buckingham în zilele care urmează. Însă, trupul fostei suverane nu se va odihni aici.
De regulă, în Abația Wesminster au loc doar încoronările suveranilor, însă în 2002, cu prilejul morții Reginei mamă Elisabeta, s-a încălcat acest protocol, neîntrerupt din secolul XVIII.
Șefi de stat și de guverne sunt aștepați să participe la slujba de pomenire a Reginei.
După slujbă, sicriul Reginei va fi purtat la Wellington Arch, la Hyde Park Corner din Londra, înainte de a se îndrepta spre Windsor cu un cortegiu funerar. În aceeași zi, fosta suvernă va fi depusă la Capela Sf. Gheorghe (St. George) din Castelul Windsor.
Capela este locul în care membrii Casei Regale Britanice au parte de ceremonii de botez, cununie și înmormântare. De exemplu, acesta este locul în care s-au căsătorit Ducii de Sussex, Meghan și Harry.
După o slujbă de pomenire, sicriul Reginei va fi coborât în Seiful Regal al capelei, după care trupul suveranei va fi înhumat în capela memorială a Regelui George al VI-lea, situată în interiorul Capelei Sf. Gheorghe.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a încetat din viață joi, la vârsta de 96 de ani. Aceasta este ultima fotografie cu Regina în viață, realizată la castelul Balmoral din Scoția, cu câteva zile înainte de deces.
Ea va fi succedată la tron de fiul Charles, care va fi cunoscut drept Regele Charles al III-lea.
Fotografii: Getty Images
Vezi și VIDEO:
Gallery