ß
Incantatio Mundi, Expoziția Centrală a celei de-a doua ediții a Romanian Creative Week (RCW), eveniment programat la Iași în perioada 20 - 30 mai 2022, vine cu o resetare contemporană a artei, a designului, a meșteșugului și a arhitecturii. Expoziția va lansa, totodată, și o temă provocatoare de dialog între artiști și public: cum am vrea să arate viitorul?
Curatoriată de KraftMade - artiștii Marlene și Alex Herberth, din Cincu, Transilvania, Incantatio Mundi va fi găzduită de Baia Turcească din Iași, monument istoric construit la sfârșitul secolului XIX, care și-a căpătat renumele de gazdă pentru cultura alternativă și cea independentă, și de Grădina Botanică „Anastasie Fătu” – Transient Flora, înființată în 1856, fiind prima grădină botanică din România.
Incantatio Mundi va reuni la Iași atât artiști români, din țară sau stabiliți în diaspora, cât și artiști străini, din Germania, Spania, Danemarca, Norvegia, Singapore, Marea Britanie, Portugalia.
„Pentru Incantatio Mundi ne gândim la artiști care, în procesele lor de gândire și de creație, includ visarea, practicile ritualice și intuitive și care pun bazele emoțiilor și experiențelor viitorului. Spațiile pe care le-am ales pentru Expoziția Centrală a RCW întăresc ideea manifestului și a întregului demers artistic pe care îl aduce Incantatio Mundi. Vrem să atragem atenția asupra clădirilor istorice, martori ai transformărilor și frământărilor mereu contemporane, în care detaliile meșteșugite lasă să se întrevadă vremurile și abilitățile apuse”, arată curatorii expoziției.
La Baia Turcească din Iași vor fi expuse lucrările artiștilor:
Mircea Anghel, artist român stabilit în Portugalia, recunoscut mai ales pentru mesele sale iconice, care sfidează gravitația. Lucrează cu diverse elemente brute: lemn, piatră, sare, vin, apă, foc.
Dinu Bodiciu, designer român care își împarte viața între Singapore și Marea Britanie. Creațiile sale au apărut în reviste ca Vogue și Elle, fiind purtate de Lady Gaga și de Viktoria Modesta.
Răzvan Botiș, artist român care observă realitatea și o prelucrează cu finețe și umor în lucrări variate ca mediu de expresie, cele mai recente fiind realizate în ceramică.
Abigail Doan, artistă, arhivistă și cercetătoare americană ale cărei proiectele explorează intersecțiile vizuale dintre fenomene specifice unui peisaj și metodologii de design artistic.
Firekultur, proiect cultural reprezentat de artistul ceramist și, totodată, fondatorul grupului, Daniel Pop, alături de artistul vizual și ceramist Ramona Biciușcă.
Mari Koppanen, artist finlandez care a studiat design vestimentar și de mobilier, lucrările sale abordând subiecte etice, sociale și de mediu.
Florin Magda, artist plastic și absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, având specializarea de sculptor în metal. Este inițiatorul Galeriei Hangar - F, din Alba Iulia.
Victoria Manganiello & Nicole YI Messier, din SUA. Victoria este artist, designer, lector universitar și manager cultural, dar și producător executiv al unui serial documentar despre gen și textile. Nicole este artist multidisciplinar și designer.
Daniel Munteanu, artist vizual specializat în artă fotografică, video, grafică 3D, mixed media, sound design.
Natural Material, studio din Danemarca, având practică internațională în design, cercetare și consultanță. Perspectiva artiștilor de aici vine din economia circulară și din sistemele regenerative, cu referințe în știință, biologie, chimie, design și artă.
Winnie van der Rijn, din SUA, artistă multidisciplinară a oportunităților, care colectează materiale și experimentează diverse tehnici, între care cele de tipar, sculptură și fierărie.
Sergio Roger, artist spaniol absolvent al Academiei de Artă din Berlin, unde a studiat sculptură și new media. Lucrările sale sunt incluse în colecții precum Colección Norte de Arte Contemporáneo și Fundación Caja Madrid.
Stardust architects & Ileana Sebe. Fondat de arhitectele Anca Cioarec și Brândușa Tudor, proiectul Stardust architects urmărește experiențe poetice în procesul de design. Ileana Sebe este, la rândul ei, o artistă care experimentează vizual pentru a-și explica emoțiile și gândurile.
Lenore Tawney & Florica Zaharia. Personalitate centrală a mișcării pentru arta fibrelor din anii ‘50-‘60, artista americană Lenore Tawney (1907 - 2007) a redefinit posibilitățile oferite de tehnica tradițională a țesutului. Florica Zaharia, Conservator Emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, a fondat un muzeu unic în Europa, Muzeul Textilelor din Băița şi Hărţăgani (Hunedoara). Florica Zaharia este unul dintre custozii moștenirii artistice a lui Tawney.
În Grădina Botanică vor fi expuse lucrările Ilenei Sebe și ale Ioanei Vreme Moser, artistă româncă stabilită la Berlin, specializată în domeniul audio-vizual.
Mai multe informații despre expoziția Incantatio Mundi și despre artiștii care vor fi prezenți la evenimentul de la Iași pot fi găsite pe site-ul Romanian Creative Week.
Despre Romanian Creative Week
Aflat la cea de-a doua ediție, Romanian Creative Week este organizat de Federația Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federație patronală reprezentativă la nivel național ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înființată la Iași, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acțiuni de promovare națională și internațională a industriilor creative românești. Parteneri în organziarea acestui amplu eveniment din capitala Moldovei sunt Palas, Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național Moldova Iași.
Amănunte despre RCW, pe site-ul www.romaniancreativeweek.ro, pe paginile noastre de Facebook, Instagram și pe canalul de YouTube dedicat evenimentului.
Gallery