În panica creată de răspândirea noului coronavirus, mulți își fac stocuri de medicamente pentru a întâmpina COVID-19 în cazul în care va ajunge și în România. Specialiștii avertizează că cea mai mare greșeală pe care o poți face în cazul în care ești infectat cu coronavirus este automedicația, adică să iei medicamente după cum te taie capul, în special antibiotice.
În condițiile în care misterul acestui nou virus nu a fost încă elucidat, iar un tratament specific încă nu există, e periculos să iei medicamente care nu s-au dovedit eficiente. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe români că antibioticele nu ajută în infecțiile virale, ci doar în cele bacteriene.
Mulți români și-au făcut si stocuri de măști de protecție, însă nu toți le folosesc correct, deci le poarta degeaba.
“Avem tendința de a lua antibiotice, ceea ce este una dintre cele mai mari greșeli. Masca protejează într-o oarecare măsură, dar dacă o folosiți după o oră nu vă mai avea niciun rol. Problema este cât o folosim și ce facem cu ea după ce am folosit-o. Masca trebuie aruncată la pubelă, apoi trebuie să vă spălați pe mâini”, a spus managerul Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel.
În acest moment, cercetători din lumea întreagă lucrează la un vaccin care să limiteze răspândirea virusului. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că persoanele infectate cu coronavirus nu ar trebui să se trateze singure și mai ales să nu ia antibiotice, fară recomandarea medicilor.
Site-urile de specialitate scriu că medicii pot prescrie antibiotice pacienților cu coronavirus care suferă complicații, din cauza unei infecțîi bacteriene, de exemplu.
Aceleași surse precizează că nu se recomandă medicamente antivirale pentru tratarea noului coronavirus. Tratamentul este unul menit să amelioreze simptomele. Astfel, la întrebarea cum se tratează coronavirus, răspunsul este “în funcție de simptome”.
CITESTE SI: Cum se tratează coronavirus. Medicamentele și remediile care ameliorează simptomele
În cazurile severe, se apelează la aparatură specială pentru a ajuta buna funcționare a organelor vitale. În general, plămânii sunt primii afectați, în cazurile grave ajungandu-se la pneumonie.
"Majoritatea, undeva spre 70 la sută dintre ele sunt forme uşoare şi medii de îmbolnăvire şi nu prea ajung să fie depistate clinic. Restul sunt forme care îmbracă anumite elemente de severitate. Am studiat cu foarte mare atenţie modul în care acest virus declanşează îmbolnăvirea şi am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar în afebrilitate (fără febră), ceea ce schimbă cu totul datele problemei şi respectiv a modalităţii de monitorizare a intrării în ţară a unor astfel de persoane. (...) Riscul ca un astfel de caz să ajungă pe teritoriul României este substanţial redus", a susţinut Streinu-Cercel.
"O anumită terapie care este împotriva HIV-ului s-a dovedit eficientă şi împotriva acestui nou coronavirus. Practic, în toate spitalele de boli infecţioase există o astfel de medicaţie şi ne-am angajat să redactăm protocolul terapeutic să putem să intervenim dacă va fi cazul", a mai spus Streinu Cercel, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, nu există teste rapide pentru depistarea cazurilor de infecţie cu coronavirus. "Nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronavirus, că nu există nicăieri în lume. Se fac teste standard, aşa facem şi noi", a afirmat Streinu-Cercel.
Până în prezent nu există niciun cetăţean român pentru care să fi fost confirmată infectarea cu noul coronavirus, 26 de persoane fiind în carantină, iar 2.077 - monitorizate la domiciliu, precizează Grupul de Comunicare Strategică.
Potrivit sursei citate, în acest moment, la Institutul "Matei Balş" sunt în analiză 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetăţeanul italian depistat pozitiv de autorităţile din Italia.
"În ultimele 24 de ore au fost efectuate 137 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe pe Bucureşti - 44) cu privire la coronavirus. Le recomandăm cetăţenilor să apeleze numărul de urgenţă doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo. Pentru informaţii utile, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă", arată Grupul de Comunicare Strategică într-un comunicat.
Gallery