ß
România este a patra țară din lume care a adoptat metoda tradițională de realizare a vinului spumant, după Franța, Germania și Rusia. Locul în care s-a născut vinul spumant românesc este Pivnițele Rhein Azuga, ridicat de Wilhelm Rhein la cererea Regelui Carol I. Wine Trips România a pornit pe urmele vinului spumant autohton care a făcut istorie pentru România.
Gallery
Dacă eram în Franța, aveam voie să-i spunem „șampanie”. Dar, fiindcă suntem în orice altă parte decât patria lui Claude Moët, ni s-a permis să-i spunem vin spumant. Nu e rău nici așa, fiindcă tot ce contează este calitatea produsului. Din fericire pentru noi, România are o istorie bogată în realizarea de vinuri spumante, iar mare parte din merit îl au vinificatorii de la Pivnițele Rhein Azuga.
Înființate în 1892, la cererea Regelul Carol I, Pivnițele sunt cel mai vechi loc din România în care se face vin spumant după metoda tradițională de maturare în sticlă - champenoise. Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au oprit la Azuga pentru a afla secretele vinului cu bule magice și istoria acestui loc impresionant. Invitata lor a fost comedianta Anisia Gafton, iar gazda, foarte primitoare - Ionelia Crăciun, coordonator al activităților de marketing ale diviziei de vinuri din portofoliul Alexandrion Group.
„Sunt 131 de ani de când Wilhelm August Rhein a pus bazele acestui loc minunat, Pivnițele Rhein, unde producem de atunci, spumant Rhein, fără întrerupere”, a dezvăluit gazda noastră. Din 1904, vinurile spumante Rhein aprovizionează Casa Regală a României, pentru ca în 1922 să facă parte din meniul încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a României.
Cea mai mare parte a podgoriilor cramei, care însumează peste 250 de hectare de vie, se află în zona viticolă Dealu Mare. Acolo are loc procesarea primară a vinului, după care acesta este adus la Azuga pentru maturare. Fiind o cramă de suprafață, dar cu pereți dubli și groși de 1,5 metri, Pivnițele Rhein sunt locul ideal pentru producerea vinului spumant fermentat natural în sticlă. Condițiile meteo sunt și ele prielnice, fiindcă vara temperatura nu sare de 14 grade Celsius, iar iarna nu scade sub 5 grade Celsius.
Anisia Gafton a aflat care este procesul de realizare a vinului spumant, iar gazda a insistat pe o etapă foarte importantă din acest proces, care poartă numele de remuage. Vinurile ajunse în această etapă de maturare sunt rotite cu o optime de cerc, de două ori pe zi, timp de 9 luni. Scopul este separarea vinului de sedimente, care, în final, sunt eliminate.
Colecția de vinuri spumante Rhein Extra include sortimentele Imperial Brut, Rose Brut, Magnifique Brut și Royal Brut. Fiecare dintre aceste vinuri este ideal pentru începutul mesei, dar merge foarte bine asociat cu preparate culinare diverse, de la aperitive la desert.
Grana Padano Galbani, originar din frumoasa Italie și cu tradiție îndelungată, reprezintă o adevărată comoară în universul brânzeturilor. Această brânză dură, dar cu textură fină și gust bogat, este o alegere de neegalat pentru iubitorii de arome autentice. Cu nuanțe subtile de nucă și o complexitate a gustului care dezvăluie note de umami, Grana Padano este pus în valoare și mai bine atunci când este servit alături de un vin de colecție.
Grana Padano de la Galbani ne amintește că gusturile delicate merită prețuite și celebrate. Această combinație excepțională a brânzei Grana Padano cu un vin de colecție este un adevărat răsfăț pentru simțurile noastre și ne încurajează să explorăm noi dimensiuni ale gustului. Cu pasiune și măiestrie, invităm pasionații de brânzeturi să descopere savoarea acestei combinații inedite și să-și îmbogățească experiența culinară.
Anisia Gafton a fost curioasă să afle care este diferența dintre vin spumant și vin spumos, confuzie care dă mari bătăi de cap multor consumatori de vin. Află răspunsul în VIDEO-ul de mai jos!