ß
Vinurile bio sunt o atracție din ce în ce mai mare în România, la fel ca mâncarea cultivată organic. Nevoia tot mai mare de produse de nișă a dus la dezvoltarea unui nou tip de agricultură în România, cea biodinamică. Ce reprezintă și care sunt roadele ei aflăm din acest episod al e emisiunii Wine Trips România.
Domeniul Bogdan este recunoscut azi drept prima fermă viticolă biodinamică din România. Termenul pare mai pretențios decât este, fiindcă în realitate ceea ce caracterizează agricultura biodinamică este intervenția minimă a omului în procesul de creștere a plantelor. Acest tip de agricultură respectă principii holistice și ecologice, iar scopul final este obținerea unui echilibru între floră, faună, sol și mediul înconjurător.
Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au oprit în Dobrogea pentru a afla cum crește vița de vie fără îngrășăminte chimice și care sunt secretele vinurilor bio și biodinamice. Invitata lor a fost actrița Anisia Gafton.
Gallery
Pe cele 154 de hectare de viță de vie de la Domeniul Bogdan se cultivă în fiecare an soiuri de struguri precum Fetească Neagră, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay și Cabernet Sauvignon. Pentru realizarea vinurilor, viticultorii nu folosesc produse chimice de sinteză (ierbicide, pesticide, fungicide, îngrășăminte chimice), ci stimlează fertilitatea naturală a solului. Dăunătorii tradiționali ai viței de vie nu sunt eliminați, însă administratorii domeniului viticol găsesc soluții alternative de protejare a viei.
„Se combat în mod natural. Noi avem o tehnică pe care o aplicăm în fiecare an: semănăm un mix de șapte semințe, un rând da, unul nu. Rândul care este semănat, pentru mine este rândul de respect. Asta înseamnă că pe acel rând eu nu fac niciun fel de intervenție, îl las să se odihnească. Anul următor el devine rândul meu de lucru. Toate lucrările se fac un rând da, unul nu ”, spune Dana Cotigă, director de producție la Domeniul Bogdan.
În acest fel, viticulturii au reușit să stârpească mare parte din buruienile tradiționale din plantațiile de viță de vie. Azi, plantele dominante în culturile de viță de vie de la Domeniul Bogdan sunt rapița și orzul. Marele câștig este că acestea furnizează viei nutrienți necesari dezvoltării sale armonioase.
„Ele captează azotul din sol și sunt ca o hrană naturală, nu mai e nevoie să pui nimic și, ele (plantele - n. red.) având o rădăcină care se răsfiră foarte mult, aerează solul”, completează Oana Stan, director de marketing.
Spre deosebire de vinul convențional, vinul biodinamic trece printr-un proces de producție 100% manual, fără folosirea utilajelor și a produselor chimice de sinteză. Maturarea are loc în tancuri de ciment alimentar care permit transferul de aer, de la exterior spre interior, fără a afecta vinul aflat în proces de maturizare. Diferența dintre maturarea în butoi și cea în tancurile de ciment alimentar este că acestea din urmă nu imprimă vinului niciun fel de gust.
Cât privește durata exactă a maturării, nu este nimic standard: „Nu avem un termen. Noi, vinul acesta îl degustăm periodic și, când este pregătit, atunci va intra în sticlă. Nu pot să vă spun 6 luni, 9 luni, 12 luni. Avem vinuri care, în 10 luni, pot intra la îmbuteliere, dar altele pe care le așteptăm 14 luni, 16 luni”, dezvăluie Dana Cotigă.
Parmigiano Reggiano Galbani, cunoscut pentru aroma fructată distinctă și textura granulară este o veritabilă comoară a Italiei în materie de brânzeturi fine. Această brânză, produsă cu pasiune și expertiză, reprezintă o adevărată expresie a tradiției italiene. Cu o textură inconfundabilă și o complexitate a gustului care evoluează în timpul degustării, Parmigiano Reggiano este perfect echilibrat de buchetul unui vin rubiniu.
Ca sponsor al emisiunii noastre, Galbani aduce în prim plan această combinație impecabilă, deschizând ușa către universul gusturilor fine și provocând pasionații de gastronomie să exploreze savoarea acestei perechi de excepție. Astfel, în parteneriat cu Galbani, vă invităm să vă aventurați în această călătorie gustativă și să vă delectați cu armonia dintre Parmigiano Reggiano și vinul preferat.