Wine Trips România, sezonul 4 | În căutarea unicornilor din basme la Licorna Winehouse

Wine Trips România, sezonul 4 | În căutarea unicornilor din basme la Licorna Winehouse

Basmele și poveștile nemuritoare ne însuflețesc prezentul și ne îngăduie să visăm la un viitor mai frumos. La fel face și vinul, deși e cât se poate de real, punctul de plecare al multor povești de neuitat. Wine Trips România a pornit o incursiune într-o lume de basm, la Licorna Winehouse, o cramă tânără din Dealu Mare care ascunde povești demne de dat mai departe.

Licorna Winehouse s-a născut în 2013, însă bogăția viilor din zona satelor Gura Vadului și Vadu Săpat (județul Prahova) este cunoscută de mai bine de 100 de ani. Oamenii locului cred în multe legende, însă cea mai populară este cea a soților Elena și Nicolae Nicolau, care deciseseră să ridice o cramă în acest loc. Se zice că domnitorul Constantin Brâncoveanu însuși i-a apărut în vis lui Nicolae Nicolau, cerându-i să dureze acest edificiu și „să facă un vin negru precum cocoșul din curtea acestuia”.

Crama a fost ridicată întocmai, iar vinul s-a săvârșit conform indicațiilor domnitorului. Din 2013, locul a renăscut sub zodia unicornului și poartă numele Licorna Winehouse. Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au pășit pe un tărâm de basm, iar gazdă le-a fost Bogdan Anghel, directorul general al complexului viti-vinicol.

Gallery

Sfânta Treime a vinului de la Licorna Winehouse

Toate cramele au unul sau mai multe vinuri de legendă, iar la Licorna Winehouse am aflat de existența unei Sfinte Treimi: soiurile Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Merlot. Sergiu Nedelea și invitata lui, actrița Anisia Gafton, au gustat din toate trei. Primul a fost Feteasca Neagră de Licorna, vinul negru pe care Constantin Brâncoveanu i l-ar fi cerut lui Nicolae Nicolau. „De aceea, cramele au purtat numele Cramele Cocoșul Negru timp de o sută de ani”, ne lămurește Bogdan Anghel.

Azi, simbolul cramei este unicornul (licornul), animal fabulos care are corp de cal și un singur corn în frunte. „Licorna înseamnă unicorn și asta se datorează faptului că încercăm să creăm niște vinuri de poveste și, atunci, ne-am legat de o creatură de poveste”, mai spune managerul.

Brânza Maasdamer de la Président reprezintă o adevărată bijuterie în lumea brânzeturilor fine. Cu o textură catifelată și nuanțe subtile de nuci, răsfață orice pasionat de brânzeturi alese. Aspectul caracteristic și gustul inconfundabil sunt o dovadă a măiestriei cu care Président aduce mai multă plăcere meselor cu cei dragi. Se potrivește perfect în numeroase retețe, de la sandwich-uri și salate până la platouri sofisticate cu brânzeturi.
Când vine vorba de a crea momente cu adevărat memorabile, această brânză se dovedește a fi un partener ideal pentru experiențe culinare de neuitat.

Inovație și tehnologie de vârf la crama Licorna

În ceea ce privește vinificația, Licorna a îmbrățișat mai multe metode de maturare a vinului. Crama a optat pentru trei tipuri de învechire a licorilor: maturarea la inox, maturarea în tancuri hidrib (inox și lemn) și maturarea în baricuri.

Îmbinarea celor trei metode de maturare permite realizarea unor cupaje excepționale, după cum au putut afla Sergiu Nedelea și Anisia Gafton. Actrița a avut o curiozitate aparte, și anume ce tip de vin are mai puține calorii. Răspunsul lui Sergiu Nedelea, în clipul de mai jos.

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Wine Trips România

Articole pentru emisiune Wine Trips România

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni