• Emisiuni
  • Wine Trips România
  • Wine Trips România, sezonul 4 | Pe urmele renumitului vin Busoioacă de Bohotin la podgoria Huși a cramei Beciul Domnesc

Wine Trips România, sezonul 4 | Pe urmele renumitului vin Busoioacă de Bohotin la podgoria Huși a cramei Beciul Domnesc

Wine Trips România, sezonul 4 | Pe urmele renumitului vin Busoioacă de Bohotin la podgoria Huși a cramei Beciul Domnesc

Unul dintre soiurile reprezentative pentru zona Moldovei, Busuioaca de Bohotin, are o poveste care a împărțit mereu pasionații de vinuri în două tabere: unii susțin că este un vin 100% românesc, alții sunt de părere că soiul se trage dintr-un franțuzesc popular cu nume pompos. Wine Trips România a oprit la podgoria Huși a cramei Beciul Domnesc pentru a afla dacă adevărul oamenilor locului.

Beciul Domnesc este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. Cele 1.400 de hectare de viță de vie, cultivate în podgoriile Huși, Cotești, Odobești și Panciu, dau anual milioane de litri de vin care ajung pe mesele românilor și iubitorilor de vin din toată lumea. În partea de nord-est a țării se cultivă unul dintre cele mai apreciate soiuri românești de vin - Busuioaca de Bohotin - a cărui istorie ne-a fascinat de cum am ajuns la Huși.

Gallery

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au fost gazdele doamnei Luchi Georgescu, președintele companiei Beciul Domnesc. Invitatul de azi, actorul Alex Bogdan, a dezvoltat o legătură puternic-afectivă cu vinurile din Moldova.

Busuioaca de Bohotin, perla României în sticluțe mici

La origine, oficial vorbind, Busuioaca de Bohotin este un soi de viță de vie românesc ce provine din satul Bohotin, județul Iași. Apreciat încă din perioada interbelică, vinul licoros cu parfum de trandafir și busuioc roșu, a stârnit niște controverse referitoare la originile sale. Dacă unii specialiști susțin că Busuioaca se trage din anumite soiuri franțuzești (poate chiar Frontignan), cei mai mulți merg pe varianta originii pur autohtone a soiului.

Busuioaca de Bohotin este un soi românesc pur, specific părții de nord a Moldovei. Nu se aclimatizează foarte ușor, oriunde”, ne spune Luchi Georgescu. Din această cauză, suprafețele cultivate cu acest soi nu depășesc 100 de hectare în toată țara, ceea ce duce la o recoltă limitată de vin Busuioacă de Bohotin.

Busuioaca de Bohotin de la Beciul Domnesc face parte din gama Rose Verite și propune pasionaților de vin un demidulce plăcut la degustare, cu arome intense de busuioc și dulceață de trandafiri. Pentru obținerea acestui vin, strugurii au fost recoltaţi şi sortaţi manual. Fiind vorba de un vin rose obţinut din struguri rose, pentru a extrage culoarea şi aromele pe care le-a urmărit enologul, a fost nevoie de o macerare mai îndelungată (24-48 ore în maceratoare dinamice, la o temperatură de maximum 8 grade Celsius).

Maasdamul Président, o prezență ilustră în familia de brânzeturi fine, se remarcă prin gustul său dulceag cu subtile tente de nuci, oferind o experiență culinară inegalabilă. Această brânză inconfundabilă, cu găuri caracteristice și textură catifelată, devine cu ușurință alegerea preferată a celor care apreciază micile plăceri gourmet. Încurajăm pasionații de brânzeturi să descopere savoarea Maasdamului de la Président alături de un pahar de vin roșu. Această combinație se transformă într-un adevărat dans al aromelor și o experiență culinară de neuitat.

Descoperă toate vinurile de legendă ale cramei Beciul Domnesc în VIDEO-ul de mai jos!

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Wine Trips România

Articole pentru emisiune Wine Trips România

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni