Wine Trips România, sezonul 4 | Crama Liliac, vinuri din Lumea Nouă într-o zonă viticolă istorică

Wine Trips România, sezonul 4 | Crama Liliac, vinuri din Lumea Nouă într-o zonă viticolă istorică

Transilvania este una dintre cele mai apreciate regiuni turistice din România în rândul europenilor. În ultimele decenii, vinul a devenit un ambasador indiscutabil al acestor locuri pentru capacitatea sa de a vorbi „în orice limbă”. Wine Trips România a descoperit Crama Liliac, care îmbină tradiția cu tehnologia modernă pentru a uni oameni din toate colțurile lumii.

Gallery

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au pornit la drum pentru a descoperi regiunea viticolă Lechința, o zonă istorică menționată inclusiv în scrierile lui Herodot din secolul VI î.Ch. În ceea ce privește vinul, podgoria Lechința a cunoscut o dezvoltare importantă în secolele XIII-XIV, datorită sașilor veniți din bazinunl Rinului. Azi, Liliac este una dintre cramele recente din Transilvania care revitalizează tradiționala zonă viticolă, cu metode moderne.

Deținută de o companie austriacă (amb Wine Company), controlată de antreprenorul Alfred Michael Beck, Crama Liliac produce vinuri inspirate de licorile create de viticultorii din Lumea Nouă - Australia, Noua Zeelandă, Chile și Argentina - dar pe pământ românesc. Crama deține 52 de hectare de viță de vie și e specializată în vinuri albe, create din soiurile de struguri Chardonnay, Fetescă Albă, Fetească Regală, Neuburger (soi local), Traminer, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Pinot Gris.

Invitatul lui Sergiu Nedelea a fost actorul Alex Bogdan, iar gazda noastră - Miron Radic - ocupă funcția de director general al cramei.

Tehnologie de vârf pentru crearea vinurilor Liliac

Viticultorii cramei Liliac sunt adepții teoriei conform căreia „puțin e mai bun”. Prin urmare, apelează la o metodă de care mulți vinificatori se feresc - metoda Schilfwein. Folosită în special în Austria și Germania, metoda de vinificație presupune culegerea manuală a strugurilor albi, la finalul perioadei de recoltare, și deshidratarea lor lentă.

Recoltăm Muscat la maturitate deplină, depunem strugurii pe stuf și devin stafide prin deshidratare. Abia atunci procesăm, când vinul are un zahăr și o aciditate ridicate. Aciditatea este foarte mare pentru că la noi, din fericire, este foarte rece”, spune Miron Radic.

Strugurii sunt păstrați în tuneluri speciale pe toată durata iernii, după care sunt presați pentru obținerea licorii care are între 350 și 360 de grame pe litru. Multe crame evită această metodă, deoarece presupune depunerea unui efort mare, în timp ce oferă un randament scăzut. Din struguri deshidratați se poate obține doar 20% din cantitatea de vin obținută în mod tradițional. Efortul este, însă, răsplătit cu remarcabilul Liliac Nectar of Transylvania, un vin galben-auriu cu arome intense de lychee, fructe confiate, papaya și miere. Este ideal în compania unor deserturi cremoase, tarte, clătite, panna cota sau fructe.

Brânza Cheddar, un element deosebit din vasta familie Président, reprezintă o alegere remarcabilă pentru iubitorii de brânzeturi. Cu un gust intens și savuros, Cheddar-ul se distinge în mod inconfundabil. Acest sortiment este doar una dintre numeroasele brânzeturi internaționale pe care Président le aduce pasionaților de arome fine din întreaga lume. Pentru a sublinia în mod special profunzimea și complexitatea gustului, vă recomandăm să îl savurați alături de un pahar de Cabernet Sauvignon. Această combinație creează o armonie gustativă de excepție, în care aromele intense ale Cheddar-ului se completează perfect cu nuanțele bogate ale vinului.

Wine Tips la cramă: de ce se plantează trandafiri în vie

În sezonul 4 Wine Trips România, somelierul Sergiu Nedelea vine cu o serie de ponturi și sfaturi pentru iubitorii vinurilor. Dacă într-unul dintre episoadele trecute am aflat cum putem deschide o sticlă de vin vechi fără a compromite dopul, azi somelierul ne explică de ce viticultorii plantează trandafiri lângă vița de vie. Știai? Află mai jos!

Trandafirul este superb să-l admiri în natură, dar noi numim trandafirii de la capătul rândului ca fiind flori santinelă. Sunt cele care păzesc vița de vie, mai precis ne anunță în cazul în care una dintre bolile viței de vie bate acolo la ușă - făinarea, de exemplu. Trandafirul, fiind foarte sensibil, semnalizează primul. Și vița de vie știe, dar mai ales știu oamenii și aplică lucrările necesare”, a spus somelierul. Actorul Alex Bogdan a fost impresionat. Vezi VIDEO mai jos!

Urmărește întregul sezon Wine Trips România și pe VOYO!

Share

Citește și

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Wine Trips România

Articole pentru emisiune Wine Trips România

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni