La Vorbește lumea, nutriționistul Mario Popescu ne dă dezlegare la pește și ne spune și de ce e bine să consumăm anumite specii și de ce e indicat să evităm sau să reducem consumul altora.
Ce pește e bine să mâncăm, în ce cantități și de ce, ne explică Mario Popescu. Iată cele mai importante informații pentru fiecare specie în parte:
Somn - are acizi grași, omega 3-6 și profil complet de aminoacizi, e recomandat să fie consumat des;
Plătică - cea mai dulce carne, dar cele mai multe oase din istorie;
Novac sau crap chinezesc, nu are un profil de nutrienți recomandabil, trebuie consumat cu precauție;
Șalaul - are oase foarte puține și este extrem de sănătos, în special pentru copii și bătrâni; nu are grăsimi și e foarte ușor de digerat;
Crap - are o cantitate mare de Zinc, de aceea este bine să îl consumăm cu regularitate;
-e important să îl consumăm proaspăt, pentru că își pierde din proprietăți;
Scrumbie - cel mai sănătos și curat pește din Dunăre, are oase, dar se curăță ușor;
Calcan - nu are oase și e extrem de sănătos, plin de minerale și de aminoacizi;
Somon - unul dintre cele mai sănătoase sortimente;
Fructe de mare - extrem de sănătoase, dar e recomandat să fie congelate înainte de consum deoarece au o bacterie care poate să devină toxică; potrivit unor canoane religioase, pot să fie consumate și în post pentru că nu au sânge;
Păstrăv - carne ușoară, slabă, are oase, dar nu multe, se digeră foarte usor;
FOTO: CAPTURĂ VORBEȘTE LUMEA