ß
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului!
Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții de artă din Europa de Est, dă startul unui nou sezon din 8 martie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Art Safari dezvăluie Muzeul secret, comoara bine ascunsă a artei românești, cu 100 de capodopere de Tonitza, Grigorescu, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Ressu și mulți alții. O altă expoziție așteptată este cea dedicată lui Eustațiu Stoenescu, un maestru desăvârșit care a avut succes în țară, dar și la Paris și în SUA, cunoscut drept portretistul aristocrației românești de început de secol XX. Noul sezon Art Safari (8 martie-28 iulie) prezintă 6 expoziții.
La Vorbește lumea, Maria Munteanu, ghid, a povestit despre anumite tabouri din expoziție:
"Este o stare de melancolie, dar una pozitivă, ca să zic așa, pentru că suntem în fața unui panou creat de Ștefa Luchian 1901, lucrarea este într-o serie de patru, singurele create de Ștefan Luchian în stilul Art Nouveau, stil care l-a influențat puțin la începuturi. O lucrare importantă, cum spuneam, sunt doar patru.""Florile lui Luchian sunt considerate de istoricii de artă cele mai frumoase din arata românească."
Vezi video atașat
„Începând cu 8 martie, invit iubitorii de cultură să treacă pragul Palatului Dacia-România și să descopere adevărate comori din arta românescă. Art Safari este un proiect strategic al Ministerului Culturii și unul dintre cei mai mari organizatori de expoziții de artă din România. Colecția impresionantă pe care publicul o poate vedea în cadrul celor șase noi expoziții este dovada reinventării constante a organizatorilor. Cred că expozițiile organizate de Art Safari reprezintă dialogul intercultural dintre România și țări din întreaga lume. Prin diversitatea operelor și artiștilor promovați, mesajul transmis ajunge la un public divers și contribuie la promovarea valorilor și artei românești la nivel mondial.” – declară Raluca Turcan, ministrul culturii.
„Muzeul secret”, curator: Lelia Rus Pîrvan, expoziție realizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și al Primăriei Topalu.
În premieră, Art Safari expune una dintre cele mai importante colecții de artă românească interbelică, din care fac parte doar nume mari: Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Oscar Han, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mützner, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Iosif Iser, Constantin Piliuță și mulți alții.
Această colecție impresionantă a aparținut medicului colecționar Gheorghe Dinu Vintilă (1898-1978), apropiat al marilor artiști români, pe care el a donat-o în memoria părinților, comunei sale natale Topalu (Dobrogea). Așa a luat naștere, în anul 1960, Muzeul de Artă de la Topalu amenajat în casa părintească a răposatului doctor și numit „Dinu și Sevasta Vintilă”, în cinstea părinților săi - singura instituție de artă de acest fel din mediul rural din toată Europa.
Colecționarul a avut o mare slăbiciune pentru Tonitza, de la care a achiziționat 25 de lucrări. Muzeul secret se mută acum la Art Safari!
3 evenimente speciale (tururi ghidate, muzică și drinks)
Noua ediție debutează cu 3 evenimente cu tururi ghidate, muzică live și bule de șampanie, dedicate studenților (Students’ Art Night Out), seniorilor (Întâlnirea Seniorilor la Art Safari) și Ladies’ Night Art Out, de 8 martie.
Detalii și bilete AICI
Program Art Safari (8 martie-28 iulie 2024)
• Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare - 20:30)
• Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
• Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, București
Mai multe detalii: artsafari.ro
FOTO: CAPTURĂ VORBEȘTE LUMEA / ART SAFARI