ß
Dana Chielcea, medic specialist dermatovenerolog, ne spune care sunt cauzele vergeturilor și cum le putem ameliora.
„Vergeturile se prezintă de obicei sub forma unor dungi sau striații, fie orizontale, fie verticale. Adesea apar în adolescență, pentru că în perioada aceea începe o crește bruscă în înălțime sau în greutate și pielea noastră nu are timp să se adapteze la acele modificări, iar fibrele de colagen din derm, adică din stratul de mijloc al pielii, se rup și asta este ceea ce dă acel aspect inestetic al pielii. Vergeturile pot să apară și după sarcină, după naștere, pot să apară în anumite afecțiuni endocrinologice, pot să apară inclusiv după tratamente cortizonice, topice sau sistemice”, a explicat dr. Dana Chielcea în cadrul emisiunii Vorbește lumea.
Medicul specialist a adăugat că și factorul genetic are un rol în apariția vergeturilor.
„Pe cele roșiatice le putem trata cu un laser. Mai sunt vergeturile albe, ivorii, care au un aspect de cicatrice pentru că zona acolo este una atrofică. Este foarte important consultul dermatologic pentru că uneori vergeturile pot să ascundă mai mult decât un disconfort estetic și poate fi uneori necesar și consultul endocrinologic”, a subliniat medicul.
Din fericire, există metode pentru a preveni apariția vergeturilor.
„Avem nevoie de o alimentație corespunzătoare ca să nu creștem brusc în greutate, avem nevoie de o hidratare corespunzătoare și aici mă refer atât la aportul de apă cât și la aplicarea produselor hidratante, fie că vorbim de creme, uleiuri, balsamuri”, a mai spus medicul specialist.
Mai multe în materialul VIDEO de mai sus
Gallery