ß
La Vorbește lumea s-a discutat despre varicelă, depre declanșarea unei posibile epidemii în cazul copiilor și despre prevenție.
Invitată pentru această discuție a fost Dr. Ana Culcer - medic primar pediatru și Doctor in stiinte medicale. Aceasta afirmă:
"Varicela e tot o floricică pe tot corpul, care provoacă neplăceri. Dacă încercăm să prevenim, nu ne mai îmbolnăvim. Dar noi românii preferăm să ne îmbolnăvim. (...) La început de primăvară, virusurile își fac de cap. Dacă ai avut o dată în viață sau ești vaccinat cu două doze, nu mai faci niciodată. (...) Incubația poate să fie două-trei săptămâni, apoi debutează cu un puseu de febră în general, apoi apar bubițe. Persoana contagioasă e contagioasă cu trei zile înainte de a apărea bubițele. (....) Dacă treci prin fața cuiva infectat, nu ai șanse mari să iei. Dar dacă stai în casă cu cineva, cam iei. Vaccinul e pentru prevenție și sunt extrem de puține cazuri care nu pot să fie vaccinate."
Vezi mai multe în video-ul atașat
Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de vărsat de vânt, este o boală foarte contagioasă a copilăriei.
Este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), un tip de virus herpetic responsabil și de îmbolnăvirea de zona-zoster la adulți. După ce o persoană se îmbolnăvește de varicelă, virusul se cantonează în organism, rămâne în stare latentă, dar se poate reactivă în anumite condiții și poate determina apariția Zonei Zoster.
Se manifestă că erupție cutanata sub formă de vezicule. Nu este o afecțiune gravă de cele mai multe ori, dar cauzează complicații mari la femeile gravide, la nou-născuți, la copiii cu vârstă peste 15 ani și la persoanele care au sistemul imunitar slăbit.
Vaccinarea este considerată cea mai bună modalitate de prevenție. Apare pe tot parcursul anului, însă se întâlnește mai frecvent iarna și primăvara.
FOTO: CAPTURĂ EMISIUNE
Gallery