Numărul virozelor la copii este mult mai mare în acest an, iar camerele de gardă din spitale sunt supraaglomerate.
Prezentă în platoul emisiunii Vorbește lumea, Carmen Pavelescu, medic pediatru, a discutat despre virozele respiratorii la copii și despre simptomele care ne trimit la medic.
Carmen Pavelescu a subliniat că primul rol în tratamentul acestor afecțiuni îl au medicul de familie sau medicul pediatru din ambulator, unde trebuie să se adreseze prima dată părinții la apariția simptomelor.
“Nu este un virus nou, este un virus arhicunoscut: virusul sincițial respirator. Este cel care cauzează internarea copiilor sub un an și ar mai trebui spus că toți copiii până în 2,3 ani fac o infecție cu virus sincițial respirator. De asemenea, nu dă imunitate. Dacă facem o infecție chiar în acest sezon cu acest virus, se vindecă și putem să mai facem alta tocmai pentru că nu se obține imunitate la acest virus trecând prin infecție”, a spus medicul.
“Simptomologia poate fi una similară cu o răceală banală și aici depinde foarte mult de vârsta copilului și de particularitatea lui. La copiii cu risc vorbim de prematuri, copiii cu greutate mică la naștere, copiii care nu sunt alăptați de mame (…) și copiii care au malformații (malformații cardiace, boli cronice). (…) Organizația Mondială a Sănătății a observat această suprapunere, vorbim de afectarea Covid, pentru că suntem în perioada în care acest virus continuă să afecteze, vorbim de gripă pentru că este sezon gripal și la toate acestea se adaugă virusul sincițial respirator. Se vorbește practic de o tripledemie. Deci vorbim de 3 viruși”, a adăugat medicul.
Mai multe în materialul VIDEO de mai sus
Gallery