Potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), citat de CNN, înăsprirea piețelor de gaz natural lichefiat (GNL) la nivel mondial și reducerea ofertelor venite din partea marilor producători de petrol au pus lumea în mijlocul „primei crize energetice cu adevărat globale”.
În aceste condiții, există o preocupare continuă pe teritoriul european pentru găsirea rapidă a unor soluții în ceea ce privește cele mai eficiente metode de încălzire în perioada iernii.
La Vorbește lumea, Ciprian Cherciu, specialist în energie regenerabilă, a discutat chiar despre acest subiect și, cu ajutorul unei prize inteligente, a măsurat consumul de energie în situația în care este folosită pentru încplzire o aerotermă, un calorifer electric și un aparat de aer condiționat.
Ciprian Cherciu, specialist în energie regenerabilă: "Cele mai întâlnite modalități de a-ți încălzi casa, în afară de căldura care vine prin sistemul centralizat este prin aerotermă sau calorifer electric. (...) Caloriferul are o inerție termică mai mare și atunci rămâne mai mult timp cald. În schimb, ca și eficiență energetică sunt absolut la fel. Aerotermele încălzesc foarte repede aerul și, dacă ești într-un spațiu unde ești prezent timp o oră pe zi s-ar putea să își dorești o aerotermă pentru că încălzește foarte repede aerul, dar se va răci la fel de repede."
Ciprian Cherciu, specialist în energie regenerabilă: "Cu cât temperatura de afară e mai mică, cu atât eficiența aerului condiționat este mai mică. Poate să ajungă la același raport de unu la unu cu o aerotermă sau cu un calorifer electric, dar situațiile sunt atât de rare încât cel mai bine este să folosim aerul condiționat.
Puteți să îl urmăriți pe Cherciu AICI și puteți citi, pe aceeași temă: