Noul an scolar aduce și o serie de schimbări în ceea ce privește structura sa, metoda de acordare a notelor, evalurea elevilor precum și vacanțele.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, începând de anul acesta nu vor mai fi două semestre, ci cinci module alternate cu cinci vacanțe. Prima vacanță va fi în perioada 22-30 octombrie.
"Structura anului scolar este cunoscută de aproape de jumătate de an. Întotdeauna au fost perioade de cursuri în număr de cinci pentru învățământul primar și vacanțe în număr de cinci. Pentru învățământul gimnazial și liceal aveam patru perioade de cursuri și patru vacanțe. Acum toți elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal vor avea cinci perioade de cursuri în alternantă cu cinci vacanțe. Este o schimbare organizatorică ce pregătește reforma adevărată a educației care se va implementa începând cu semptebrie 2023, de îndată ce vor fi adoptate legile educației".
"Este vorba de schimbare profunda din perspectiva curicumului, din perspectiva pregătirii profesorului, din perspectiva resurselor acordate educației, din perspectiva standardizării evaluării. Această organizare facilitează tranziția spre ce se va implementa în septembrie 2023".
De asemenea, începând de anul acesta, tezele nu vor mai fi obligatorii.
"Evaluarea ritmică este un dezirat de multă vreme. Evaluarea competențelor este un lucru extrem de important în școala românească. Profesorii știu cu siguranță să își realizeze o evaluare ritmică pe parcursul întregului an scolar fără constrângeri artificiale pentru note obținute la un anumit moment, doar pentru a avea un număr de note (...)".
Vezi materialul întreg în videoclipul de mai sus: