Jorge a continuat emisiunea “Vorbește lumea” cu discuția psihologului Bogdan Fițiu. În cadrul rubiricii săptămânale, acesta a explicat ce sunt ticurile la copii, cum apar și ce înseamnă atunci când ele se instalează la cei mici.
La începutul dialogolului, Adela Popescu a cerut câteva lămuiri psihologului, povestindu-i că și ea a avut probleme cu unul dintre copiii săi: “A avut perioade când cel mic a avut diverse ticuri. Au trecut de la sine, dar întotdeauna m-am întrebat dacă e ceva ce am putea controla noi, ca părinți. Mă întreb dacă aceste ticuri pot fi cumva provocate de o atmosferă tensionată sau din cauză că poate ne mai și certăm copiii uneori. Nu îmi dau seama exact. De exemplu, tatăl lui a fost plecat o lună. Poate că absența lui l-a afectat cumva... Nu știu!”.
Psihologul a explicat că ticurile simple care apar în diverse perioade ale copilăriei și “care au acest caracter de ascensiune, de scădere sau chiar dispariție, sunt destul de comune la copii”.
Aproximativ 70% din copii pot avea aceste ticuri simple în perioade în care au diverse situații stresante, emoții intense, fie positive, fie negative. “Dacă ele nu sunt asociate cu nimic altceva și sunt niște mișcări extrem de simple precum clipitul din ochi sau dresul vocii, ce dispar după o perioadă, nu trebuie să ne alarmăm. Dacă însă încep să afecteze calitatea vieții copilului, în sensul în care ele încep să fie extrem de dese și apar și stările de anxietate, atunci recomand să se apeleze la ajutorul unui specialist”, a explicat dr. Bogdan Fițiu, medic specialist în psihologie pediatrică.
Vezi mai multe în materialul video de mai sus.
Foto: Captură emisiune
Gallery