• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Efectul stresului asupra pielii. Medicul dermatolog Dr. Iuliana Lupu oferă sfaturi de îngrijire

Efectul stresului asupra pielii. Medicul dermatolog Dr. Iuliana Lupu oferă sfaturi de îngrijire

Stresul are consecinţe nefaste asupra sănătăţii întregului organism, iar pielea este unul din primele organe afectate. Mai multe despre acest subiect a vorbit Dr. Iuliana Lupu, Medic Primar Dermatolog, în emisiunea Vorbește lumea.

Specialistul a explicat cum se manifestă efectele stresului asupra pielii. 

„Când suntem stresați, se agravează bolile existente, fie că sunt cutanate, fie că sunt sistemice și pot apărea afecțiuni noi. Mecanismele acestui lucru au putut fi studiate în ultimii 20 de ani. S-a constatat că, în momentele de stres, organismul nostru sintetizează hormoni de stres: adrenalină, cortizol.  Acești hormoni au efecte benefice: pregătesc organismul pentru fenomenele pe care le întâmpină. Se produc modificări de comportament, fiziologice. Din păcate au și efecte negative. La nivelul pielii, acest lucru se traduce prin scăderea cantității de acid hialuronic, prin scăderea gradului de hidratare, este afectată funcția de barieră, este afectată imunitatea și microbiomul.

Dr. Iuliana Lupu a oferit mai multe sfaturi de îngrijire a pielii, pentru a o apăra de factorii externi. 

„Pielea trebuie îngrijită cu mai multă atenție, cu produse adecvate tipului de ten. Trebuie să ne gândim la apărarea imunitară și aici intervin probioticele. Noi le folosim de mulți ani, sub formă de suplimente alimentare.  Recent, s-a constatat aptul că acestea sunt benefice și pentru ten. Ele ajută microbiomul pielii, întăresc funcția de barieră, modulează imunitatea pielii. Pentru a avea grijă de pielea noastră în perioadele de stress, putem folosi și substanțe antioxidante, cum este niacinamida sau Vitamina B3. Această substanță are un puternic rol antiinflamator, lucru bine cunoscut detoți cei care suferă de rozacee. Un alt lucru destul de util este acidul hialuronic, pentru că el crește gradul de hidratare, întărește funcția de barieră a pielii și ajută la repararea pielii, fie că vorbim de răni, fie că vorbim de microtraumatisme.”

Urmărește mai multe detalii în materialul video.


Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni