Menopauza poate veni la pachet cu o serie de simptome neplăcute: bufeuri, transpirații și insomnii. Invitată în emisiunea „Vorbește lumea”, Dr. Elena Voiculescu, medic primar obstetrică-ginecologie, a oferit sfaturi importante pentru ca aceste stări să fie mai puțin deranjante.
Dr. Elena Voiculescu a vorbit despre schimbările care au loc în organism la instalarea menopauzei.
„Menopauza nu înseamnă lipsa menstruației, ci lipsa secreției de estrogen și progesteron a ovarelor. Și atunci, toate organele care au receptor de estrogen vor suferi din lipsa acestuia. Începem cu creierul, care are receptor de estrogen, și care poate suferi dând insomnii, stare de nervozitate, bufeuri, anxietate, chiar și depresie, dacă nu suntem atente la timp să facem ceva pentru noi. Urmează pielea, care este cel mai mare organ din organism, cu cei mai mulți receptori de estrogen și evident va fi afectat de lipsa acestuia.”
Specialistul a menționat că vârsta de instalare a menopauzei este variabilă.
„Vârsta medie, calculată de Institutul de Endocrinologie, este de 48 de ani, fără să însemne că dacă n-am intrat până la 48 e o problemă sau dacă intrăm la 40 este o dramă. Există menopauza precoce familială, care poate reprezenta o problemă. De obicei, femeile știu că și mătușa, verișoara, bunica sau mama au pățit lucrul acesta și sunt cumva mai împăcate. Se poate intra la menopauză și în urma unei intervenții chirurgicale, care să se termine cu anexectomie bilaterala sau cu ovarectomie bilaterala, din necesitate. Nimeni nu face așa ceva fără un motiv medical serios”.
Medicul ginecolog recomandă femeilor, aflate la menopauză, să se prezinte anual la cabinetul medical.
Gallery