ß
Mâncarea prăjită este delicioasă, iar dacă respectăm câteva reguli importante poate fi și sănătoasă. Dacă știm secretul unei prăjeli corecte ne putem bucura din când în când de o porție de cartofi bine rumeniți sau de gustoasele aripioare crocante.
Mihaela Bilic a fost invitată în platoul emisiunii “Vorbește lumea” și a vorbit despre importanța temperaturii și a tipului de grăsime pe care îl folosim atunci când prăjim alimentele.
“Prin introducere într-o temperatură ridicată chiar o parte din grăsimea din carne se topește și iese. Deci o carne prăjită dacă o pui într-o baie de ulei, când ai ridicat-o de acolo are mai puțină grăsime decât era proaspătă, crudă. Așadar la capitolul proteine nu avem niciun risc. Prin introducerea lor în ulei nu se îmbogățesc cu calorii. Combinația periculoasă la prăjit este în momentul în care introducem făinoasele în ulei (…) La fel și la orez! Să nu faceți greșeala să credeți că tot ce este produs cu orez este dietetic… Și știm de la pilaful nostru românesc. De exemplu, dacă ai pus acolo găina toată cu grăsimea, orezul ăla e bombă”, a declarat medicul nutriționist.
Mihaela Bilic a subliniat că grăsimea în care prăjim trebuie să fie stabile termic, adică să nu degaje produși toxici prin încălzire.
“Untura este cel mai stabil și gustos agent de prăjire. Deci untura nu are niciun risc de ardere și este extrem de rezistentă la încălzire. Prăjire corectă înseamnă ca uleiul să fie în cantitate mare, să fie bine încins și să acopere complet produsul respectiv. Trebuie să fie baie de ulei, pentru că imediat temperatura aceea coagulează la exterior produsul și în felul ăsta face o crustă și uleiul nu pătrunde. Deci un cartof prăjit corect trebuie să fie crocant la exterior și fraged la interior. Și culmea diferența de calorii dintre un produs prăjit corect și unul prăjit incorent, care a stat și a băltit în ulei, este spectaculos de mare”, a mai spus Mihaela Bilic.
Mai multe în materialul VIDEO de mai sus
Gallery