Avocatul Adrian Cuculis ne informează cu ultimele noutăți pe care trebuie să le avem în vedere în traficul rutier.
În cazul în care ne oprește poliția rutieră primul lucru pe care trebuie să-l facă polițistul este să-și decline identitatea.(numele și funcția)
După ce s-a legitimat polițistul, legitimarea noastră este obligatorie, iar în caz contrar dacă refuzăm sa ne legitimăm riscăm să ne imobilizeze autovehiculul sau riscăm să ajungem la secția de poliție în vederea stabilirii identității noastre.
În momentul în care suntem opriți de poliție atât noi cat și pasagerii nu au voie să deschidă ușa autoturismului. Varianta corectă este să stea cu mâinile pe volan și să aștepte comenzile polițistului. O atitudine civilizată este cea mai corectă variantă pentru a ajunge la un consens cu polițistul.
Atunci când exista discutii contradictorii se poate contesta în instanță cu martori.
Adrian Cuculis:"Procesul verbal face dovada realității până la proba contrarie."
Dacă semnăm procesul verbal și dacă ne asumăm fapta timp de 15 zile avem posibilitatea de a contesta procesul verbal. Dacă nu semnăm procesul verbal și îl primim prin poștă iar acesta depășește o luna de zile, fapta în sine este prescrisă.
În urma modificării codului rutier, atunci când există un control de rutină, proba cu etilotestul este una obligatorie, iar în condițiile în care rezultatul este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în momentul acela mergem la unitatea spitalicească și ne este recoltat sânge.
Dacă depășim 0,80 există posibilitatea deschiderii unui dosar penal. Dacă persoana refuză să i se recolteze sânge, pedeapsa posibilă aplicabilă este de la 1 la 5 ani de zile.