ß
Corina Popa, lector la Facultatea de Litere a Universității București a venit la Vorbește lumea să clarifice anumite nelămuriri legate de exprimare atunci când e vorba de meserii.
Astfel, deși pentru mulți sună "mai protocolar, mai elegant, cu o mai mare greutate dată profesiei dacă folosim termenul la masculin, nu este deloc așa", după cum afirmă chiar Corina Popa.
Astfel, "ne dorim ca și piața muncii să reflecte egalitatea de șanse, fără a pica în feminism radical. Atestarea și utilizarea femininelor arată evoluția unei societăți care iese din etapa patrairhală."
Astfel:
*sunt CORECTE terminațiile în ogă și cele în oagă
sunt corecte psihologă-psiholoagă, meteorologă=-meteoroloagă, biologă-bioloagă;
*doctoră-e greșit
doctoriță-e CORECT
*NU ESTE RECOMANDAT (deși nu e incorect gramatical) doamna director, e recomandat doamna directoare, doamna judecatoare, doamna deputată, doamna ministră, doamna senatoare, doamna decană, doamna jandarmeriță, doamna primăriță, doamna notăriță, doamna notăreasă, așa cum este corect reporteră - reporteriță (ambele forme)
Corina Popa: Așa cum identitatea de gen a femeilor ar trebui să transpară și prin numele de profesie, asta se întâmplă și în cazul bărbaților:
*moașă= feminin
*mamoș=masculin
Pentru mai multe lămuriri, puteți consulta DOOM-ul.
Corina Popa poate fi găsită pe rețelele de socializare
FOTO: CAPTURĂ VORBEȘTE LUMEA