Roxana Radu este nutriționist și, la Vorbește lumea, ne-a dat sfaturi extrem de importante care ne ajută să depozităm corect fructele și legumele și să le păstrăm mai mult.
Iată principalele aspecte de care trebuie să ținem cont:
Cartofii
-se depozitează în camere întunecoase, ferite de razele soarelui, unde e întuneric; cartofii care au coajă mai subțire rezistă mai puțin; dacă încolțesc puțin, pot să fie consumați, dar dacă încolțesc mai mult și coaja devine puțin creață și au pete verzui, trebuie aruncați pentru că au început să conțină substanțe toxice;
FOARTE IMPORTANT: NU TREBUIE PUȘI CU CEAPA, PENTRU CĂ CEAPA CONȚINE ETILENĂ ȘI ASTA FACE CA ACEȘTI CARTOFI SĂ SE DEGRADEZE MAI REPEDE
Verdeața
- trebuie pusă într-un pahar cu apă, pentru că așa rezistă mai mult, iar în frigider trebuie pusă pe raftul de sus, nu trebuie ținută în cutie;
-ce mai putem face, e să tocăm verdeața și să o băgăm la congelator - de exemplu, leușteanul poate să fie conservat în acest mod pentru că se găsește mai rar pe perioada iernii;
Morocovii
-așa cum sunt, în cutia frigiderului, dar înainte se poate pune hârtie;
-se mai pot pune într-un borcan cu apă, chiar și curățați, și rezistă până la două saptămâni;
-tot timpul se pune uscată în frigider, nespălată, cu codița în jos, ca să nu absoarbă umezeala;
Salata verde
-se poate spăla înainte de a o folosi, dar se usucă foarte bine și se pune într-un bol, cu același prosop de bucătărie; dacă stă în pungă, trebuie să respire puțin punga și trebuie să fie uscat;
Avocado
-dacă e foarte copt, se pune în frigider; dacă nu, e lăsat afară să se coacă;
Kiwi
-în frigider se oprește coacerea și se poate pune și în pungă de hârtie;
Banane
- acestea au mai mult zahăr coapte; învelite în dreptul cozii în staniol, coacerea nu e la fel de alertă
Capșune
Se pot pune într-un borcan cu puțină zeamă de lămâie sau cu puțin oțet, se acoperă capacul și se pune la frigider; la fel, nu se spală înainte;
FOTO: CAPTURĂ VORBEȘTE LUMEA