Antrenorul de la "Vocea Romaniei" a vorbit pentru dilemaveche.ro despre asteptarile pe care le are de la noul album VAMA, dar si despre satisfactia de a castiga de trei ori competita vocilor.
Ce speri de la acest album? Vrei sa intrati in topuri, sa obtineti angajamente pentru albume produse de case de discuri straine?
E foarte greu sa intri in topuri afara. Asta iese din discutie. Ca sa fiu clar, avem doar sperante, dar n-avem asteptari. Credem ca incercarea de a ne extinde baza de fani in doua-trei teritorii din Europa Centrala in urmatorii doi ani este mai realista. Stim ca e dificil pentru ca, vrem, nu vrem, pe linga noi mai sint alte 25.000 de trupe care vor acelasi lucru si industria muzicala se alcatuieste intr-un sistem de conexiuni care nu este, neaparat, un sistem meritocrat. Multe proiecte se nasc din relatiile managementului tau cu alte structuri de management. In Europa, sistemul muzical e mult mai complex decit la noi: acolo exista institutia agentului, institutia casei de discuri, institutia PR-ului, institutia plugger-ului (cel care se ocupa exclusiv de promovarea piesei la radiouri, o interfata intre casele de discuri si radiouri), institutia publisher-ului etc. Ele exista si in Romania, dar intr-un stadiu incipient si dezorganizat. La Better, noi am lucrat in acest sistem, iar incercarea noastra presupune si depistarea acestor oameni din afara, care, daca vor, o sa lucreze mai departe cu noi.
„Am facut un disc pentru Romania anului 2025”
Din punct de vedere muzical, Better este diferit? L-ai numi un punct de cotitura in muzica voastra?
Da. Cred ca nici muzica noastra romaneasca nu va mai suna ca pina acum. Adrian Despot ne-a facut un compliment pe Facebook, spunand ca am facut un disc pentru Romania anului 2025. Complimentul ne-a emotionat, mai ales ca vine de la el.
In ce sens este Better diferit fata de celelalte albume Vama? E mai complex, e mai profund, e mai „tehnologizat”?
E mai bine produs. Englezii ne-au invatat ce inseamna less is more cu adevarat. Si ne-au invatat sa ne cunoastem mai bine calitatile, sa le punem mai bine in valoare. De exemplu, noi ii ceream adesea lui Eugen (Eugen Caminschi, chitaristul formatiei – n. red.) sa cinte intr-un anume fel care nu-i era propriu, pentru ca aveam noi anumite pareri. Dupa ce ne-a ascultat, James Lewis ne-a zis ca avem un chitarist extraordinar si ne-a spus parerea lui despre cum ar trebui sa cinte. Ei bine, ceea ce a sugerat James era exact ceea ce noi nu voiam de la Eugen. „Chitarist care cinta cu slide-ul asa ca Eugen n-am mai vazut de mult timp. Voi trebuie sa folositi chestia asta cit mai mult. El nu e chitarist de riff-uri, el are o ciupeala foarte interesanta, e un chitarist delicat. Or, tocmai aceasta delicatete a lui trebuie speculata”, ne-a zis producatorul.