Ce reacții ai primit după difuzarea primelor episoade ale serialului VLAD?
Au fost mai multe feluri de reacții. Pe de o parte, au fost cei care deja au cam renunțat la televizor și sunt legați de HBO GO, de Netflix, de ”House of Cards”, de ”Breaking Bad”... Și, atunci, așteptările lor erau prea mari: ”Da, este OK, dar nu este ca acelea”, fără să știe că, totuși, pentru România, acest serial este un mare pas înainte. Eu, unul, sunt foarte mândru de ceea ce a reușit regizorul Jesus del Cerro. Pe de altă parte, chiar și cârcotașii au recunoscut că este un serial bine făcut. Majoritatea au spus: ”Domne, dacă ar fi fost pe Netflix, aș fi vizionat și următorul episod, că sunt curios să văd ce se mai întâmplă”. Mai sunt alții care au scris comentarii de genul: ”Este copiat după Ezel”. Vlad este o adaptare după Ezel, iar Ezel este inspirat din Contele de Monte Cristo. Acest fapt a fost asumat deschis de PRO TV, care a cumpărat licența și a adaptat acest scenariu în România.
Cum este să interpretezi un personaj negativ? De multe ori, personajele negative au un farmec aparte…
Eu, în viața reală, sunt un om foarte drăguț, un om pașnic, conduc un Tico, cedez trecerea și la pisici, nu sunt violent… chiar mă consider un om bun în contextul actual. Nu știu de ce mă tot distribuie lumea în roluri negative (râde). Mie îmi plac personajele negative pentru că sunt mult mai expresive. Doar că VLAD este un serial unde nu ai putea spune cu mâna pe inimă că personajul ăla este exclusiv rău și celălalt este exclusiv bun. Nu este ca în ”Superman”, unde Superman era bun și Lex Luthor era rău. Acolo, da, ăla era bun, ăla era rău, doar că intră la categoria basme. Acum, toate filmele de la Hollywood sunt mai nuanțate, personajul negativ are nevoie de motivație, publicul adult are nevoie de motivații psihologice mai coerente. Iar eu, sincer, cred că un film bun este cel în care toată lumea are dreptate. Telespectatorii VLAD vor descoperi că personajul meu nu este chiar așa de rău și că nici Vlad nu este atât de pur și blând. E bine să existe dubiul acesta moral într-un serial. În viață, mai puțin!
Ce părere au cei din familia ta despre VLAD?
Le-au plăcut mult primele episoade. Ne strângem cu toții la fiecare episod, este deja o tradiție, și chiar dacă fiul meu este în clasa a opta acum și mai are teme, la serial întrerupem orice și ne uităm. Îmi mai spune soția: ”Neapărat să te apuci să alergi”, dar asta este!
Ce spune soția ta de scenele cu Monica Bârlădeanu?
Da, nu au apărut încă scenele cu Monica Bârlădeanu, dar nu cred că o să spună mare lucru, pentru că soția m-a mai văzut prin seriale și este călită, ca să spun așa. A văzut lucruri care, după gustul meu, au fost mai triste decât ceea ce am făcut eu cu Monica (râde). Au fost moment mult mai delicate în periplul meu artistic.
Am înțeles că și fiul tău vrea să îți urmeze în carieră?
Eu, unul, nu știu exact dacă Eric vrea să se facă actor sau nu. Sincer, nici el nu cred că știe. Vrea să fie și IT-ist. Pe de altă parte, eu îți spun cu onestitate că are trăsăturile necesare pentru această profesie. Are farmec, este convingător, este un bun escroc sentimental… sunt niște trăsături de care ai nevoie în această profesie. Pe de altă parte, nu știu cum va arăta profesia mea peste cinci sau zece ani. Poate noțiunea de actor care are doctoratul și este angajat la teatru va fi totalmente depășită și învechită… Cu siguranță, va alege o formă de expresie artistică, dar dacă o să fie youtuber sau cine știe ce comentator, asta nu știu…
Ce compliment memorabil ai primit, din punct de vedere profesional?
Eu am o problemă: gestionez foarte greu complimentele. Este un lucru destul de trist, dar suntem o nație destul de cârcotașă și oamenii fac rar complimente oneste. Și, de obicei, după câte un compliment, aud următorul text: ”Andrei, vai, dar ce băiat talentat ești! Ce om extraordinar! Dar vezi că atât este bugetul…”. După un compliment, urmează întotdeauna ceva care este trist. Sunt recunoscător pentru complimente, dar nu bazez pe ele. Mi-a zis soția că sunt un om bun. Iar lucrul acesta mă surprinde, pentru că eu nu am neapărat o părere bună despre mine.
La ce filme și seriale se uită un actor în zilele acestea?
Tocmai am descoperit, și vreau să-l văd cu soția, un documentar despre viața lui Osho. Se numește ”Wild Wild Country” și pare extrem de interesant. În rest, cred că serialul meu favorit din toate timpurile este ”Breaking Bad” și mi-aș dori foarte tare să pot juca într-o producție de genul acesta. Protagonistul Bryan Cranston a făcut un rol extraordinar acolo, pentru care sunt foarte invidios și căzut în admirație deopotrivă. Serialele, mai mult sau mai puțin, au un tipar recognoscibil în derularea întâmplărilor. Adică, te cam prinzi de ceea ce o să se întâmple. ”Breaking Bad” însă a fost un serial la care reacția mea era: ”Doamne, ce o să urmeze?”. Mi-a plăcut foarte mult: scenariul și actorul principal mi s-au părut extraordinari.
Ce alți actori de la Hollywood mai admiri?
Actorul meu preferat este un actor de comedie, Peter Sellers, protagonistul unor filme precum ”Pantera roz” sau ”Petrecerea”. Îmi mai place actorul din ”The Office”, versiunea americană, Steve Carell. Și el are același tip de umor sec, face genul de comedie care mie îmi place foarte mult.
La final, un mesaj pentru fanii serialului VLAD…
Le transmit călduros și cu drag să se uite și ei alături de mine, cum mă uit și eu alături de soție și de familia mea, cu ochii senini și fără să aibă prejudecăți. Pur și simplu, să se uite. Eu, personal, sunt foarte mândru de acest proiect.
Vezi și: Olimpia Melinte și Adrian Nartea, despre atracția dintre personajele lor
Gallery