ß
  • Emisiuni
  • Visuri la cheie
  • Care e diferența dintre asigurarea obligatorie și asigurarea facultativă pentru locuințe și de ce ai nevoie de amândouă

Care e diferența dintre asigurarea obligatorie și asigurarea facultativă pentru locuințe și de ce ai nevoie de amândouă

Care e diferența dintre asigurarea obligatorie și asigurarea facultativă pentru locuințe și de ce ai nevoie de amândouă

În viață sunt lucruri pe care trebuie să le faci și lucruri pe care e bine să le faci. Când vine vorba de siguranța ta și a familiei tale, nu ar trebui să existe loc pentru compromisuri. Aceasta este filosofia unei asigurări de locuință. 

De ce ai nevoie de ea? Pentru a fi sigur că vei depăși mai ușor orice eveniment neplăcut care altfel ar putea însemna planuri anulate, cheltuieli semnificative și timp pierdut. 

Ce este asigurarea obligatorie de locuință

Asigurarea obligatorie a locuinței este primul pas pe care orice proprietar de spațiu de locuit trebuie să-l întreprindă pentru a-și pune la adăpost familia de cele trei evenimente naturale cu un înalt grad de manifestare: seismele de pământ, inundațiile și alunecările de teren.

Încă din 2008, prin Legea 260, a fost creată polița PAD de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Asigurarea PAD acoperă daunele suferite de locuințe în caz de dezastre naturale, ca efect direct sau indirect al acestora. România are mai multe zone seismice, dintre care cea mai activă este Vrancea, prin urmare locuințele trebuie să fie asigurate împotriva eventualelor pagube produse de acest eveniment natural.

Dacă ai o asigurare obligatorie de locuință, știi deja că valoarea despăgubirilor pe care le poți primi în caz de dezastru natural este limitată.

PAD acoperă trei riscuri principale catastrofice - cutremurul, inundații din cauze naturale și alunecările de teren – până la limita de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro, în funcție de tipul locuinței, mai exact de tipul materialelor din care este construită locuința respectivă”, spune Cristian Toma, Specialist Dezvoltare Produse Senior Groupama.

Mai exact, despăgubirea nu va depăși 10.000 de euro în cazul construcțiilor care au pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Pentru locuințele care au structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, despăgubirile ajung la cel mult 20.000 de euro.

Dacă apartamentul sau casa ta valorează mai mult, atunci vei constata că nu vei reuși să recuperezi decât o parte din prețul acestora. Atunci trebuie să începi să te gândești serios la o asigurare facultativă pentru locuință.

Ce este și cum te ajută asigurarea facultativă de locuință

Deși numele ei nu-ți spune decât că nu e obligatorie, asigurarea facultativă este cea care îți aduce, cu adevărat, liniște în casă. Polița de asigurare facultativă, care nu poate exista fără polița PAD, are menirea de a te pune la adăpost de evenimente neprevăzute, altele decât cele rezultate din manifestări naturale greu sau imposibil de controlat.

Siguranța deplină presupune înlăturarea tuturor riscurilor la care te expui atunci când decizi să cumperi o casă sau să o renovezi pe cea existentă. O poliță de asigurare facultativă bună va acoperi întotdeauna riscuri precum furtul și actele de vandalism, inundația cu apă provenită de la vecini, avariile apărute la instalațiile de apă, canalizare sau încălzire.

O asigurare facultativă cu extra acoperiri este și mai indicată atunci când vrei să extinzi acoperirile și asupra bunurilor casabile, anexelor, aparaturii electronice și electrocasnice și persoanelor care locuiesc la adresă.

Groupama îți oferă servicii extinse de asigure a locuinței care permit constatarea daunelor de la distanță, cu ajutorul unor aplicații de mobil. În pachet mai sunt incluse deplasări ale unor echipe de intervenție rapidă (în cazul avariilor, de exemplu) și decontarea cheltuielilor cu reparațiile în termen de 48-72 de ore de la producerea evenimentului neprevăzut.

Asigurarea obligatorie și asigurarea facultativă pentru locuință se completează reciproc și e indicat să le ai pe amândouă dacă vrei să ai siguranța că vei depăși mai ușor evenimetele neprevăzute care apar în viața noastră de zi cu zi.

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Visuri la cheie

Articole pentru emisiune Visuri la cheie

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni