Termenul „asigurare” este sinonim cu „punere în siguranță” și, dacă te gândești bine, asta cauți în orice moment al vieții. Cu toate acestea, este incredibil cât de puține lucruri sunt dispuși oamenii să facă pentru siguranța lor. Iată de ce ai nevoie de o asigurare de locuință!
Când îți cumperi o casă nouă, principala ta grijă este legată de cum reușești să o transformi în căminul acela primitor la care ai visat mereu. Recompartimentezi spațiul, cumperi mobilă pe gustul tău, schimbi zugrăveala, ba chiar adopți principii Feng Shui când amenajezi dormitorul. Să ne înțelegem! E foarte bine că faci asta.
Chiar dacă e ultimul lucru care trebuie făcut în casă, asigurarea locuinței e ignorată de mulți români.
5 motive pentru care ai nevoie de o asigurare de locuință
Știm, nimănui nu-i plac lucrurile impuse, dar acesta este spre binele tău. Dacă nu crezi, e suficient să-ți amintești că trăiești într-o țară cu activitate seismică importantă, în care se pertrec nenumărate evenimente neprevăzute. Secretul e să înțelegi bine care e riscul la care te expui.
De mai bine de 12 ani, în România se vorbește intens de asigurarea obligatorie a locuințelor. Cu toate acestea, în 2021, 7,3 milioane de gospodării (din 9,1 milioane) nu au asigurarea obligatorie PAD. Cifrele sunt dezamăgitoare. Mai mult, numărul locuințelor care au o asigurare facultativă, care asigură locuințe și bunuri în caz de alte evenimente nedorite (furt, inundații, distrugeri), este și mai mic.
Un incendiu, un cutremur, o inundație (naturală sau provenită de la vecini) sunt doar câteva dintre evenimentele care se petrec cel puțin o dată în viață. Dacă ești o persoană ghinionistă, te poți confrunta cu mai multe fenomene care îți pun în pericol munca de o viață. Cum am spus mai sus, trebuie să evaluezi bine riscurile la care te supui.
„Având însă o poliță de asigurare, știi că îți poți continua liniștit planurile, că te poți concentra pe ceea ce contează pentru tine cu adevărat, cât timp altcineva se va ocupa de rezolvarea acestor situații”, spune Călin Matei, Director general adjunct Groupama.
Cu o poliță de asigurare obligatorie ești pus la adăpost în fața daunelor provocate de dezastre naturale (inundații, cutremure, alunecări de teren). Valoarea unei poliție de asigurare PAD este de 10 sau 20 de euro pe an, în funcție de tipul locuinței, însă trebuie să știi că nu acoperă decât o parte din pagubele produse asupra locuinței: până la valoarea de 10.000, respectiv 20.000 de euro.
De aceea, este indicat să apelezi la o asigurare facultativă, cum este Asigurarea de locuință cu extra acoperiri, care să acopere inclusiv riscuri legate de bunurile din locuință. În caz de furt, distrugeri sau inundație provenită de la vecini, poți recupera pagubele suferite de bunurile tale la valoarea pe care o aveau în momentul achiziției. Cum să nu-ți dorești o astfel de asigurare?
Asigurare de locuință cu extra acoperiri contribuie substanțial la confortul tău psihic atunci când lipsești din locuință cu acoperirea pentru furt și vandalism. Aceasta acoperire poate fi aliatul de care ai nevoie pentru ca tu să stai liniștit atunci când pleci de acasă.
O asigurare de locuință care te protejează de o serie de evenimente nedorite costă câteva sute de lei pe an. În unele cazuri, poți plăti și o mie de lei, dacă vrei să elimini toate riscurile posibile. S-ar putea să nu ai parte prea devreme de vreun eveniment nedorit, dar acesta nu este un motiv întemeiat să renunți după primul an.
Știi vorba aia: nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Dacă, totuși, se întâmplă ceea ce ai anticipat prin semnarea poliței, vei constata că ai făcut o investiție inteligentă pentru siguranța ta. Iar siguranța este sentimentul pe care omul îl caută cel mai mult în viață.