ß
O locuință nouă, mai spațioasă ori situată într-o zonă mai bună e unul dintre cele mai mari obiective ale unei familii din România. Asigurarea acesteia în caz de dezastre sau alte evenimente neprevăzute este de multe ori un obiectiv secundar. Se prea poate să nu știm să evaluăm corect riscurile la care ne expunem.
De fiecare dată când ignorăm un pericol potențial, o facem convinși că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău. Cei mai mulți dintre oameni consideră calamitățile naturale, accidentele casnice, furtul ori actele de vadalism atât de improbabile, încât nu merită să investească într-o asigurare de locuință. Realitatea ultimelor decenii ne-a arătat că fenomenele meteo și evenimentele care nu pot fi prevăzute sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră.
În România, asigurarea locuințelor în fața principalelor dezastre naturale (cutremur, inundații, alunecări de teren) este obligatorie din anul 2010. Totuși, azi doar 1.758.382 de familii au încheiat o poliță de asigurare obligatorie, conform paidromania.ro. Numărul românilor care au o asigurare facultativă, deci care acoperă și alte riscuri față de cele trei enumerate mai sus, este de cel mult un milion.
Cei mai mulți dintre românii care refuză o poliță de asigurare facultativă susțin că nu au nevoie de așa ceva. În realitate, nu știu să evalueze riscurile la care își expun locuințele, bunurile și propria persoană. Cele mai bune indicii referitoare la necesitatea asigurării bunurilor personale ți le poate da locul în care se află acestea. Dacă ai casa într-o zonă inundabilă, este foarte probabil să ai de suferit din cauza inundațiilor; dacă vecinii tăi sunt neglijenți cu instalațiile sanitare, ai toate șansele să suferi avarii din cauza lor; dacă locuiești într-un cartier cu criminalitate crescută, poți oricând deveni victima unei spargeri.
Dacă nu poți evalua corect riscul, atunci e bine să apelezi la ajutor specializat oferit de companiile de asigurări.
După ce ai stabilit că ai nevoie de o poliță de asigurare care să acopere riscuri multiple (și ai nevoie), alege o soluție flexibilă și adaptabilă pentru a-ți proteja locuința și bunurile. La Groupama, poți configura asigurarea după nevoile tale. Asta înseamnă că poți adăuga pe listă riscuri pe care tu le consideri de luat în seamă. În varianta ei de bază, asigurarea locuinței cu extra acoperiri îți protejează căminul împotriva incendiului, trăsnetului, exploziei, căderii aparatelor de zbor, dar conține și componenta de asigurare de răspundere civilă.
Opțional, locuința poate fi asigurată în caz de furt, acte de vandalism, inundație cu apă provenită de la vecini, alunecări de teren, inundații, cutremur. Mai mult, persoanele care locuiesc la adresa menționată pot beneficia de asigurare în caz de accidente (deces, invaliditate, fracturi), asigurare de protecție juridică și asigurare în caz de întrerupere a vacanțelor. Totodată, separat pot fi asigurate bunurile din locuință ori cele aflate pe proprietatea care va fi protejată cu această poliță.
Primul atu al unei polițe cu extra acoperiri este acela că vine în completarea asigurării obligatorii de locuințe (PAD). După ce ai acoperit riscurile de calamități naturale, te poți concentra pe protejarea locuinței de alte evenimente neprevăzute. În acest caz vei beneficia de tarif personalizat, fiindcă tu alegi ce vrei să asiguri.
Poți încheia polița pentru 6, 7, 8, 9, 10, 11 sau 12 luni, după care să începi să evaluezi cât de utilă ți-a fost. În cazul în care n-ai avut niciun eveniment negativ, nu înseamnă că trebuie să renunți la polița de asigurare. Paza bună păzește mereu primejdia rea.
Fotografii: Shutterstock
Gallery