ß
Pe Andrei Samoil, unul dintre cei doi arhitecti ai emisiunii Visuri la Cheie, iarna l-a prins pe partie, intr-o vacanta care imbina perfect munca cu voia buna. Acesta preda lectii de schi unor tineri curajosi, dornici sa invete unul dintre cele mai practicate sporturi albe.
Visuri la Cheie ne-a aratat ca Andrei este un tip perseverent, extrem de pasionat de meseria pe care o practica. Putini stiu insa ca pe langa arhitectura, Andrei are o multitudine de pasiuni legate de sport: „Intotdeauna mi-a placut sa schiez si sa fac multe sporturi de acest gen, dar pana la a ajunge sa le predau am avut un parcurs destul de complicat”.
Ideea de a preda lectii de schi i-a venit acum cativa ani cand, intors dintr-o calatorie solitara de doua luni a inceput sa-si puna o serie de intrebari. „Erau intrebari de genul Ce imi doresc de fapt sa fac?, Ce ma face fericit?, Pentru ce muncesc?. Concluzia de atunci a fost ca mi-ar placea sa fac ceva cu sens, ceva prin care sa-mi aduc contributia la a imbunatati lumea, la a o schimba cat de putin in bine. Odata ce am ajuns la aceasta concluzie (ce poate parea un cliseu la prima vedere), mi-am dat seama ca cel mai bun mod in care pot face asta nu este neaparat prin arhitectura, ci mai degraba prin educatie”, a declarat Andrei.
Andrei marturiseste ca intotdeauna i-a placut sa lucreze cu copii si cu adolescentii, asa ca decizia de a porni proiectul Academia 1,61 (www.academia161.ro) a venit natural si logic. Alaturi de sotia sa si de echipa pe care a format-o, Andrei a adunat toate pasiunile, experienta, abilitatile si preocuparile anterioare si le-a integrat intr-un proiect de educatie non-formala pentru tineri.
”Noi avem o teorie care ne place, cu sfera de confort: Practic, se pare ca singurul mod in care noi, oamenii, reusim sa crestem si sa ne dezvoltam personal este numai iesind din sfera de confort. Problema este ca singuri ne este foarte greu sa parasim aceasta zona in care ne simtim siguri. Astfel, ce facem noi de fapt este sa ne scoatem participantii din sfera de confort prin activitati de aventura, provocatoare si spectaculoase, in timp ce, pe de alta parte, ne ocupam de dezvoltarea lor personala. Am observat ca astfel ei sunt mai receptivi si mai deschisi, mai introspectivi si dispusi sa intre in joc ceea ce ne ajuta foarte mult in a reusi sa livram mesajul si morala dorita.” sunt cateva din cuvintele care descriu activitatea desfasurata de Andrei atunci cand isi muta biroul in aer liber.
In aceasta perioada a anului, Andrei organizeaza tabere de schi (in Romania si in Austria) unde alaturi de echipa de nadejde de la Academia 1,61 invata curajosii sa schieze, in timp ce ii ajuta sa descopere tot felul de lucruri interesante despre cine sunt, cum gandesc, cum reactioneaza in conditii de stres sau cum pot sa lucreze mai bine in echipa. Rezultatele se vad repede si, in plus, participantii se distreaza copios, castigand amintiri pentru toata viata. Sunt organizate diverse probe, concursuri, au „misiuni secrete”, jocuri si o groaza de aventuri cu mesaje ascunse si morala.
„Este destul de mult de munca, dar noua nu ni se pare ca muncim. Era o vorba celebra cum ca Cel ce va face ceea ce-i place nu va trebui sa munceasca nici macar o zi in viata lui. Cand vad reactiile si bucuria participantilor, ma bucur sa constat pe pielea mea ca proverbul de mai sus este adevarat.”
Gallery