Vineri, 9 februarie 2024, Românii au talent se întoarce cu cel de-al 14-lea sezon, fenomen. Adrian Batista, Head of Reality & Entertainment Content, ne-a acordat un interviu în care ne dezvăluie secrete din culisele celui mai iubit show de talente din România.
Ești showrunner de atât timp la Românii au talent, cu audiențe record la fiecare sezon... Care crezi că este rețeta succesului, cum reușești să faci ca RAT să fie cel iubit show din România?
Da, e al 10-lea sezon consecutiv pentru mine. Suntem deja la sezonul 14 și “rețeta” formatului nu mai e de ceva timp rețeta succesului. Succesul ține, în principal, de măsura în care deslușești și înțelegi realitatea celor care te privesc, ține de măsura în care empatizezi și reușești să generezi cu onestitate un conținut relevant social. Pandemia, războaiele de aproape și de departe, nesiguranța financiară, viitorul incert, cantitatea enormă de informație care agresează și angoasează, au modificat și modifică obiceiul de consum tv al românului într-un ritm cu care e greu să ții pasul.
Ceea ce ne responsabilizează este faptul că știm că publicul nostru este unul sofisticat, educat, greu de păcălit, e un public care a văzut mult divertisment de calitate. Iar ultimii ani l-au făcut să înțeleagă cât de prețios e timpul lui liber. Să faci cumva ca 4, 5 milioane de oameni să-ți ofere ce au ei cel mai de preț, timpul lor liber, e greu. Unul dintre “secretele succesului” este să rezolvi lucrurile care nu țin atât de mult de context și să oferi emoție și stare de bine. Aici lucrurile nu s-au schimbat atât de mult. De-asta singurul etalon pentru un content bun, o editare bună, în final un produs bun, e capacitatea produsului de a trezi ceva în cel de acasă.
E foarte posibil ca RAT să fie cel mai vizionat show tv din România pentru că e emisiune cu oameni, despre oameni, e un carusel de emoții și stări, și are suflet. Și e onest.
Ce simți când vezi că persoane care s-au născut când show-ul abia începuse în România vin acum să concureze la Românii au talent?
Când te întâlnești la casting și mai apoi vezi strălucind pe scenă copii care au cerut părinților să meargă la cursuri de dans, de canto, sau au cerut să studieze un instrument pentru că au văzut la Românii au talent copii talentați, aplaudați de o țară întreagă, înțelegi că show-ul ăsta e mai mult decât divertisment, înțelegi că e un fenomen. Asta te responsabilizează mai mult decât orice. Nu sunt deloc puțini cei care au decis să urmeze un drum pentru a ajunge pe scena noastră. Și când o copilă de 8, 9, 10 ani îți spune șoptit că a cerut să meargă la cursuri de balet după ce a văzut la noi o balerină cu costum alb și diademă și că a muncit 6 ore pe zi pentru a ajunge la Românii au talent și că a decis că e pregătită abia după ce a obținut deja premii importante la concursuri internaționale, taci o vreme și îți spui că nu ai decât să faci tot ce ține de tine să produci un show pe măsura visurilor acelui copil.
Anul trecut, ne-ai oferit un sezon magic... Anul acesta, urmează un sezon fenomen. La ce să se aștepte telespectatorii?
Magic, epic, suprem.. E primul lucru pe care îl fac înainte de orice direcție de conținut, de orice plan pentru un nou sezon. Odată stabilit atributul care va da tonul unui nou sezon, toate gravitează în jurul acelui atribut. „Ok, cum facem să fie magic?” Important e că știm unde trebuie să ajungem încă de foarte devreme și toată echipa știe că e musai să ajungem acolo. La „FENOMEN” a fost cumva mai simplu, a venit natural... e limpede că avem de-a face cu un program tv fenomen.
Tema grea a fost să facem cumva ca sezonul 14 să confirme asta într-o manieră fără echivoc. Și ne-a ieșit. Sezonul 14 e absolut spectaculos și îi va face pe mulți să spună că atunci când credeau că nu mai ai cu ce să-i surprinzi, că le-au văzut pe toate, vine concurentul X și le dă reperele peste cap. Și mai apoi încă unul, încă 10 și tot așa. E cel mai divers sezon, e un roller coaster nebun de stări, emoții, oameni, povești, talente. Iar surpriza și bucuria celor care au avut privilegiul de a asista live la toate astea e absolut autentică și molipsitoare.
În opinia ta, care este detaliul care face diferența între un concurent de finală și câștigător - cel care pleacă acasă cu premiul cel mare?
Votul e emoțional, puțini sunt cei care devin brusc arbitrii raționali și exigenți ai unei competiții sportive, cu bareme și note. Oricum n-ar fi posibil pentru că nu jurizezi de acasă 11 prestații din aceeași disciplină. Finala e o sărbătoare a diversității și cine dublează excelența cu modestie, generozitate, autenticitate și reușește să aducă emoție în casele oamenilor, are șanse mai mari. Ceva ce știu sigur e că nu povestea de viață e cea care decide. Cel mai mare trigger emoțional e talentul. Apoi vin carisma, calitățile umane. Abia apoi povestea de dincolo de scenă.
Și mai e sindromul underdog-ului, a celui care pleacă cu a doua șansă în concurs, care a plecat cu aproape nicio șansă în viață și totuși reușește să ofere un spectacol impecabil. Votul e un gest destul de intim de apreciere, simpatie, de justiție poetică pe alocuri. De-asta zic mereu că oricare ar fi rezultatul final, el este corect. Important e că mereu sunt foarte multe voturi și că rezultatul e mereu destul de strâns, ceea ce înseamnă că mai toți au meritat să ajungă în finală dacă au generat acasă impulsul emoțional de a pune mâna pe telefon și a cheltui 1 euro pentru a vota un necunoscut.
Ai persoane apropiate care sunt fani chiar mai înfocați decât tine Românii au talent? Le ceri vreodată părerea: ce le-a plăcut la nebunie, cu cine țin în acest show?
Eu nu sunt un fan înfocat pentru că nu am vocație de fan. Dar îmi place mult procesul. Întâlnirea cu oameni extraordinari, cu povești de viață fabuloase, cu locuri și obiceiuri. Filmările sunt mereu loc de joacă și de inovație. Am și norocul unei echipe de elită și asta face totul mai ușor. Și da, cer părerea oricui știu că a văzut măcar o dată show-ul. Nu toată lumea vede la fel lucrurile, uneori mă mâhnește lipsa de atenție la detalii și faptul că multe subtilități de flow și execuție pare că se pierd. Dar nu se pierd. Nimic nu e întâmplător în toată alăturarea de imagini și sunete care alcătuiesc întregul și dacă senzația generală e că “a fost tare” emisiunea, înseamnă că toate și-au făcut treaba.
Soția, care e și scenograful emisiunii, tot de 10 ani, e cea care îmi aduce cele mai valide insighturi profesionale. Fiica de 9 ani însă e fără filtru și fără milă. Și dacă ei nu i-a plăcut ceva, sigur ceva n-a fost bine povestit acolo. Ce place tuturor însă e senzația de eveniment, de întâmplare premium, de emisiune pe care e păcat să o ratezi pentru că sigur, sigur pierzi ceva.
La final, un mesaj pentru telespectatorii-fenomen al celui de-al 14-lea sezon...
Am spus cam tot ce se poate spune acum despre show. Ce le pot spune în plus e că cel mai probabil le va depăși așteptările, oricare ar fi ele. Foarte mulți oameni talentați au muncit preț de câteva luni bune pentru ca seara de vineri să fie una care merită petrecută alături de noi. Ritualul adunării familiei în fața televizorului pentru câteva ore de frumos e ceva ce prețuim, respectăm și onorăm anul acesta cu, poate, cel mai bun sezon de până acum.